Σε μόλις 500 εκτιμώνται οι μετεγγραφές φοιτητών με οικονομικά κριτήρια

Το όριο τίθεται στο 10% επί του αριθμού των εισακτέων


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
12:28
23/09/2014
Σε μόλις 500 εκτιμώνται οι μετεγγραφές φοιτητών με οικονομικά κριτήρια
loading

Σε περίπου 500 εκτιμά το υπουργείο Παιδείας τους φοιτητές που θα πάρουν μετεγγραφή με την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων στην οποία και υπάρχει όριο 10% επί του αριθμού των εισακτέων. Ο παραπάνω αριθμός αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε ο κ. Λοβέρδος προς το διευθυντή της «Καθημερινή» κ. Παπαχελά, μετά από δημοσίευμα που τον καθιστούσε υπεύθυνο για τις χιλιάδες μετεγγραφές.

Ο υπουργός Παιδείας τονίζει στην επιστολή του τα ακόλουθα:

«Επειδή η διάταξη για πολύτεκνους, τρίτεκνους και κοινωνικά κριτήρια δεν προέβλεπε καμία περίπτωση για όσες οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, με το Ν.4274/14.7.2014 (ΦΕΚ 147) άρθρο 47, και με δική μου πρωτοβουλία, επαναφέραμε ό,τι ίσχυε τα δύο προηγούμενα χρόνια, δηλαδή να δύνανται να μετεγγραφούν, όσοι έχουν κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα (σε μία οικογένεια) μέχρι 9.000 ευρώ και έως 10% του αριθμού των εισακτέων στο τμήμα υποδοχής.

Το μέτρο αυτό ευνοεί τους έχοντες πραγματική οικονομική ανάγκη και βοηθάει τα ΑΕΙ αφού βάζει όριο 10%. Στην κατηγορία αυτή θα ανήκουν πολύ λίγοι και πάντως οι πραγματικά πτωχοί, αφού ο συντριπτικός αριθμός καλύπτεται από την προηγούμενη ρύθμιση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας, ο αριθμός αυτών των μετεγγραφών, δεν θα υπερβεί τις 500. Να σημειωθεί πως πέρσι, που ίσχυε αυτή και μόνο αυτή η ρύθμιση, οι μετεγγραφές ήταν 3.782, επί συνόλου 10.483 αιτήσεων. Ταυτοχρόνως, με τον ανωτέρω νόμο απαιτήσαμε η αναπηρία να βεβαιώνεται από ΚΕΠΑ κι όχι απλό γιατρό του δημόσιου τομέα, προς αποφυγή των λαθροχειριών του παρελθόντος.

Στα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα που παρατίθενται στην επιστολή του κ. Λοβέρδου να αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας οι πρωτοετείς που κατέθεσαν αίτηση με την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων το 2013-14 ήταν 5.115. Εξ αυτών οι 2.117 ήταν πολύτεκνοι και τρίτεκνοι που πλέον καλύπτονται από τη νέα ρύθμιση των ελεύθερων μετεγγραφών. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι ήταν 2.998 χωρίς να γνωρίζουμε πόσοι εξ αυτών εντάσσονται στην κατηγορία των κοινωνικών κριτηρίων (με αδερφό/η που σπουδάζει σε άλλη πόλη, αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες)...

Οι συνολικές θέσεις για την κατηγορία των οικονομικών κριτηρίων ήταν 6.561 και από αυτές καλύφθηκαν οι 3.782, όπως ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας, καθώς δεν έδειξαν ενδιαφέρον τριτοετείς και τεταρτοετείς.

Να αναφέρουμε ότι με το νόμο 4186 οριζόταν ότι ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν επιτρεπόταν να ξεπερνά το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά σχολή ή τμήμα που εδρεύει στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες σχολές ή τμήματα.

Η ρύθμιση του υπουργού Παιδείας κάνει λόγο για μικρότερο ποσοστό της τάξης του 10%. Αν αυτό το ποσοστό είναι επί του συνόλου των εισακτέων τότε οι θέσεις για τους υποψηφίους των οικονομικών κριτηρίων θα είναι περίπου 4.374. Το θέμα βέβαια είναι πόσες εξ αυτών θα καλυφθούν αφού όπως προειπώθηκε το προηγούμενο έτος οι υποψήφιοι που πληρούσαν τις προϋποθέσεις εκτός πολυτέκνων και τριτέκνων ήταν 2.998 χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το πόσους εξ αυτών εντάσσονται στα κοινωνικά κριτήρια.

ΣΧ ΕΤΟΣ

ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

ΜΗ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ-ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ

2012-2013

5.115

1521

596

2.998

Ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι από τον Ιούνιο που ανέλαβε την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συνεργάζεται, σε εβδομαδιαία βάση, με τους εκπροσώπους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν τόσο στα ιδρύματα που θα χάσουν τους φοιτητές τους, όσο και σε εκείνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης που θα υποδεχτούν τις δεκάδες χιλιάδες των μετεγγραφών.

«Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, αλλά και σε αυτήν των Προέδρων των ΤΕΙ , το περασμένο Σάββατο και την περασμένη Πέμπτη αντιστοίχως, ανακοινώσαμε τα μέτρα που θα πάρουμε με την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε τις επόμενες ημέρες. Τις αποφάσεις μας αυτές θα συζητήσουμε σήμερα, Τρίτη και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για δεύτερη φορά και με δική μας πρωτοβουλία», αναφέρει μεταξύ των άλλων ο κ. Λοβέρδος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει