Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ έστειλε εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο για το θέμα της Αυτοαξιολόγησης ζητώντας:

Την άμεση ανάκληση απάντων των έως σήμερα παρανόμως εκδοθεισών εγκυκλίων όπως και τη μη έκδοση και εκτέλεση (εφεξής) κάθε παράνομης, κατά ανωτέρω αναλυτικά διαλαμβανόμενα, πράξης συναφούς προς τη διαδικασία της Αυτοαξιολόγησης (ΑΕΕ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το τέλος του μακροσκελέστατου εξώδικου τονίζεται ότι από τα νομοθετικά κείμενα που παρατίθενται προκύπτει ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή εκπαιδευτικού σε ομάδα εργασίας για την αυτοαξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου σχολικής μονάδας. Επίσης αναφέρεται ότι «η κατά αναγκασμό σύσταση ομάδων εργασίας, χωρίς την ελεύθερη βούληση των εκπαιδευτικών υπερβαίνει τα όρια δικαιοδοσίας της διοίκησης, καθόσον στην περίπτωση αυτή, λειτουργεί καταχρηστικά πέραν των ως άνω ρητά προβλεπομένων».

Στο εξώδικό μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι «οι εσπευσμένες και παρά το νόμο εγκύκλιοι του Υπουργείου Παιδείας, που εντέλλεται την υποχρεωτική εφαρμογή της αξιολόγησης εκπαιδευτικού έργου εν μέσω σχολικής χρονιάς, και όχι κατά τα λοιπά προβλεπόμενα, δεν αναφέρει πουθενά την ατομική υποχρέωση συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε ομάδες εργασίας, αφού η ανάθεση είναι θέμα συλλόγου διδασκόντων και έγκειται στην ατομική ελεύθερη επιλογή τους να συμμετάσχουν».