Το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των απεργών διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που έχει αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι γενικές συνελεύσεις των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στις οποίες θα καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των υπαλλήλων είχαν πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, κατά την οποία, όμως, δεν βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο μεταξύ, σκληρή ανακοίνωση, κατά της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεοδόση Πελεγρίνη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, εξέδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων στην οποία κάνει λόγο για «κλίμα εκφοβισμού και διώξεων».

«Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, πιστή στην αρχή ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται με διάλογο και απαιτούν συνθήκες συναίνεσης, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ανάκληση της πρωτοφανούς απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει πειθαρχικά τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διαμόρφωση κλίματος καταλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς, ο υπουργός επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων» προσθέτουν οι πρυτάνεις.

«Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης.

Η πειθαρχική δίωξη του Πρύτανη του ΕΚΠΑ επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μέτρου της διαθεσιμότητας. Το προεδρείο της Συνόδου εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο» καταλήγει το κείμενο, το οποίο υπογράφουν ο πρύτανης ΑΠΘ και προεδρεύων της Συνόδου, Γιάννης Μυλόπουλος, ο πρύτανης Χαροκοπείου, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας.