Ως αντιδραστικά στοιχεία αντιμετωπίζονται τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, ενώ ανίκανο να διαχειριστεί την κρίση χαρακτηρίζει τον Υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ανακοίνωσή του.

Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται ότι οι επιλογές του Υπουργού είναι αυτές που έχουν οδηγήσει στο να χαθεί το εξάμηνο όχι μόνο σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ άλλα και σε άλλα πανεπιστήμια όπως του Αιγαίου όπου καθυστερούν οι προσλήψεις διδασκόντων.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υποστηρίζει ότι ο Υπουργός παραπλανά τους πολίτες με ανακρίβειες ενώ χτίζει «την ιδιωτική, ταξική εκπαίδευση» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Μάλιστα τίθεται και ένα ερώτημα προς τον Υπουργό:

«Τι θα βρει όταν θα επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα μετά την -εμφανώς αποτυχημένη‐ θητεία του στο Υπουργείο. Η απάντηση είναι ότι θα βρει την καμένη γη που αυτός δημιούργησε.»

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί εδώ και μήνες τη στρατηγική της σκληρής αντιπαράθεσης με τα Πανεπιστήμια αντιμετωπίζοντας τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας ως αντιδραστικά στοιχεία, καθοδηγούμενα από σκοτεινά πολιτικά κέντρα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Υπουργός εμφανίζεται ανίκανος να διαχειριστεί την κρίση που ο ίδιος και οι συνεργάτες του προκάλεσαν και κρύβεται πίσω από τις επιταγές της τρόικας και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και εξορθολογισμού του Δημοσίου. Κατακεραυνώνει τους εργαζόμενους που προσπαθούν να διαφυλάξουν τις θέσεις εργασίας τους ως υποκινούμενους, ξεχνώντας ότι μέσω των δικών του πρόχειρων επιλογών, αυθαίρετων αποφάσεων και παράνομων διαδικασιών, έχει καταφέρει να συντηρήσει την κρίση εδώ και μήνες.

Χάρη στις επιλογές του Υπουργού χάθηκε το εξάμηνο, όχι μόνο στα ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, αλλά και σε άλλα Πανεπιστήμια (π.χ. Αιγαίου) όπου οι καθυστερήσεις στις προσλήψεις διδασκόντων και οι παλινωδίες του Υπουργείου αποδόμησαν το ελληνικό Πανεπιστήμιο, γεγονός που αποκρύπτεται συστηματικά από τα ΜΜΕ.

Δυστυχώς, το μόνο παιχνίδι που γνωρίζει το Υπουργείο είναι το επικοινωνιακό, ποτίζει με ψέματα και ανακρίβειες τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της Παιδείας, ενώ χτίζει μεθοδικά την ιδιωτική, ταξική εκπαίδευση. Όποιος το αρνείται, απλά εθελοτυφλεί.

Δυστυχώς, από την πλευρά του Υπουργείου συνεχίζεται η υπονόμευση της λειτουργίας του ελληνικού Πανεπιστημίου. Το ερώτημα προς τον Υπουργό είναι τι θα βρει όταν θα επιστρέψει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα μετά την -εμφανώς αποτυχημένη‐ θητεία του στο Υπουργείο. Η απάντηση είναι ότι θα βρει την καμένη γη που αυτός δημιούργησε.

Για τους παραπάνω λόγους:

• Ζητούμε σαν ελάχιστη πράξη αυτογνωσίας και αυτοκριτικής την παραίτηση του Υπουργού διότι οι πράξεις και οι παραλείψεις του έθιξαν τη λειτουργία και το κύρος του Πανεπιστημίου.
• Καλούμε τις Αρχές του ΠΘ να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να καταγγείλουν αρμοδίως και δημόσια τις αρχές του Υπ. Παιδείας για τις εγκληματικές πρακτικές του.
• Καλούμε τους συναδέλφους να παραβρεθούν στην επερχόμενη έκτακτη ΓΣ του συλλόγου με μοναδικό θέμα “Το μέλλον του ΠΘ”».