Στα κορυφαία οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου κατατάσσεται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διεθνούς κατάταξης Eduniversal Business Schools Ranking Results. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο καταλαμβάνει την 123η θέση βελτιώνοντας την προηγούμενη θέση του που ήταν 230η.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω κατάταξη τα 1.000 κορυφαία οικονομικά πανεπιστήμια κατατάσσονται σε κατηγορίες με βάση τα αστερία. Η ανώτατη διάκριση είναι τα 5 αστέρια και η αμέσως επόμενη τα 4 αστέρια τα οποία έχει λάβει και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, επίδοση που του δίνει το χαρακτηρισμό Top Business School.

Τo κορυφαίο business school σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το London Business School και ακολουθούν στις επόμενες θέσεις το Harvard Business School και Copenhagen Business School.

Όσον αφορά τη μεθοδολογία της κατάταξης, λαμβάνονται υπόψη η διεθνής αναγνώριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, οι διεθνείς διαπιστεύσεις που διαθέτουν, η συμμετοχή τους σε διεθνείς ακαδημαϊκές ενώσεις και οι επιδόσεις τους σε άλλες διεθνείς και εθνικές κατατάξεις.

Επίσης άλλη μια παράμετρος που λαμβάνεται υπόψη είναι η γνώμη των κοσμητόρων 1.000 οικονομικών τμημάτων. Οι κοσμήτορες συστήνουν για κάθε περιοχή τις σχολές που πιστεύουν ότι είναι καλύτερες.
Οι απαντήσεις για κάθε χώρα δεν είναι υποχρεωτικές και έχουν δικαίωμα να προτείνουν μόνο το 50% των οικονομικών σχολών κάθε χώρας. Για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 239 κοσμήτορες από τους 1.000 απάντησαν ότι θα το πρότειναν σε έναν υποψήφιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη λίστα με τις 1.000 επιχειρηματικές σχολές περιλαμβάνονται από την Ελλάδα και ιδιωτικά κολέγια όπως είναι το ALBA που κατατάσσεται στην 351η θέση (τρία αστέρια), το AGSM 693η θέση (2 αστέρια), το Αμερικάνικο Κολλέγιο στην 725η θέση (2 αστέρια), το ICBS 821η θέση (2 αστέρια) και τέλος στην 991η θέση βρίσκεται η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του CITY College (1 αστέρι).

London Business School 1

Harvard Business School 2

Copenhagen Business School – CBS 3

INSEAD 4

Rotterdam School of Management, Erasmus University 5

McGill University – Desautels Faculty of Management 6

Πανεπιστήμιο του Stanford Graduate School of Business 7

Yale School Of School Of Management 7

HEC Paris 9

ESADE Business School 10

Σχολή

Χαρακτηρισμός με βάση τα Αστέρια

Θέση

Ποσοστό σύστασης από τους πρυτάνεις

Athens University of Economics and Business (AUEB)

4 αστέρια – Top Business Scholl

123η

23.9%

ALBA Graduate Business School

3 αστέρια- Excellent Business School

351η

11.9%

AGSM Athens Graduate School of Management

2 αστέρια – Good Business School

693η

10.7%

The American College of Greece

2 αστέρια- Good Business School

725η

6.8%

Icbs Business College

2 αστέρια – Good Business School

821η

3.7%

City Liberal Studies (City College) Business Administration & Economics Department

1 αστέρι – Local Reference

991η

1.6%

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος