Η Ιταλία αποτελεί μια σταθερή αξία για τους Έλληνες που επιθυμούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια λόγω και της οικονομικής κρίσης ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών μπορεί να μειώθηκε όμως η γειτονική χώρα συνεχίζει να παραμένει η τρίτη δημοφιλέστερη επιλογή πίσω από την Αγγλία και τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2013 το 9,2% των φοιτητών του εξωτερικού έχουν επιλέξει την Ιταλία. Τα χαμηλά δίδακτρα, σε συνδυασμό με την εύκολη γλώσσα και την κοντινή απόσταση είναι παράγοντες που φέρουν την Ιταλία ψηλά στις προτιμήσεις γονιών και μαθητών.

Ακολούθως παρουσιάζονται στοχευμένα πληροφορίες για όσους επιθυμούν να επιλέξουν την εν λόγω χώρα.

Αναγνωρισμένα πανεπιστήμια

Η Ιταλία αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι αυτό το λόγο δεν απαιτείται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα που σπούδασε (πχ. γιατρός, οδοντίατρο κλπ). Επίσης όσοι επιθυμούν να επιλέξουν τμήματα της Νομικής θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ιταλικό δίκαιο έχει πολλά κοινά με το ελληνικό και ο ΔΟΑΤΑΠ θεωρεί τα πτυχία ακαδημαϊκά αντίστοιχα. Όσοι ενδιαφέρονται να διαπιστώσουν ποια πανεπιστήμια έχουν αναγνωριστεί ως ομοταγή μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΔΟΑΤΑΠ

Τα καλύτερα ιταλικά πανεπιστήμια

Όσοι επιλέξουν ένα από τα 75 πανεπιστήμια της Ιταλίας είναι καλό να κάνουν μια έρευνα για τη θέση που έχει το πανεπιστήμιο σε διάφορα rankings. Μία από τις κατατάξεις είναι αυτή των Times Higher Education. Όπως διαπιστώνει κανείς από τον πίνακα που ακολουθεί αρκετά ιταλικά πανεπιστήμια βρίσκονται σε υψηλές θέσεις.

Στην εν λόγω κατάταξη το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που συναντάται στους πίνακες είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης το οποίο το ξεπερνάνε 6 ιταλικά πανεπιστήμια.

Rank

Institution

Location

251-275

University of Milan

Italy

251-275

University of Milan-Bicocca

Italy

251-275

University of Trieste

Italy

276-300

University of Bologna

Italy

276-300

University of Trento

Italy

276-300

University of Turin

Italy

301-350

University of Crete

Greece

301-350

University of Padua

Italy

301-350

University of Pavia

Italy

301-350

University of Pisa

Italy

301-350

Polytechnic University of Milan

Italy

301-350

Sapienza University of Rome

Italy

351-400

University of Ferrara

Italy

351-400

University of Modena and Reggio Emilia

Italy

351-400

University of Salento

Italy

Κόστος διδάκτρων

Τα δίδακτρα στα κρατικά πανεπιστήμια της Ιταλίας κυμαίνονται από 600-1.400 ευρώ. Το τελικό ποσό εξαρτάται από τη φορολογική δήλωση των γονιών, τη σχολή άλλα και το πανεπιστήμιο. Κατά μέσο όρο οι περισσότεροι καταβάλλουν περίπου 1.000 ευρώ.

Επίσης στο παραπάνω κόστος οι γονείς θα πρέπει να υπολογίσουν και το κόστος για την αγορά των βιβλίων που ποικίλει. Για παράδειγμα υπάρχουν βιβλία που μπορεί να κοστίζουν 100-200 ευρώ και άλλα που κοστίζουν 20-30 ευρώ. Πολλοί φοιτητές που έχουν περάσει κάποια μαθήματα πουλάνε τα βιβλία τους μισοτιμής και έτσι μπορεί να μειωθεί το κόστος των βιβλίων αισθητά.

Κόστος διαβίωσης

Το κόστος διαβίωσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος των ενοικίων. Δυστυχώς στην Ιταλία και ειδικά στο Βορρά τα ενοίκια είναι τσουχτερά για ένα αξιοπρεπές διαμέρισμα. Στην κεντρική και στη νότια Ιταλία τα ενοίκια είναι πιο προσιτά και υπάρχει και η λύση της συγκατοίκησης ώστε να μειωθεί περαιτέρω το κόστος διαμονής ενώ όσοι επιλέξουν τη συγκατοίκηση θα μοιράζονται και τα πάγια έξοδα.

Σύμφωνα με φοιτητές που σπουδάζουν στην Ιταλία όσοι επιλέξουν τη συγκατοίκηση να υπολογίζουν κόστος 250-300 ευρώ το μήνα, ενώ όσοι επιλέξουν να μείνουν μόνοι τους να υπολογίζουν ένα ποσό της τάξης των 350-450 ευρώ το μήνα. Τα πιο πάνω ποσά όπως προαναφέρθηκε είναι ενδεικτικά.

Επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια διαθέτουν λέσχες σίτισης που προσφέρουν δύο γεύματα με κόστος που δεν ξεπερνά τα 7 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ αυτά έχουν παραπλήσιες τιμές με την Ελλάδα με εξαίρεση τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι ακριβά. Γενικά οι γονείς θα πρέπει να υπολογίζουν ένα ποσό της τάξης 700-1.000 ευρώ. Με λίγα λόγια το κόστος είναι παραπλήσιο με αυτό στην Ελλάδα και ακριβότερο για όσους επιλέξουν πανεπιστήμια στο βόρειο τμήμα.

Παρακάτω παρουσιάζουμε με βάση άρθρο της La Republica, ενδεικτικές αναφορές για το κόστος των ενοικίων σε διάφορες πόλεις:

Udine: Μεσαίο προς χαμηλό. Genova: Μεσαίο προς υψηλό
Perugia: Μεσαίο προς υψηλό Ferrara: Μεσαίο
Padova: Μεσαίο προς υψηλό Roma: Μεσαίο προς υψηλό
Pavia: Μεσαίο Lecce: Χαμηλό
Verona: Μεσαίο προς υψηλό Camerino: Μεσαίο προς χαμηλό
Ancona: Μεσαίο Torino: υψηλό
Trento: Μεσαίο προς υψηλό Milano: Υψηλό
Bologna: Μεσαίο Siena: Υψηλό
Firenze: Υψηλό Messina: Χαμηλό

Προϋποθέσεις εισαγωγής

Δύο είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις που οφείλει να πληροί ένας φοιτητής που θα σπουδάσει στην Ιταλία:

1. Να έχει απολυτήριο Λυκείου

2. Να έχει λάβει τα τελευταία δυο χρόνια μέρος στις πανελλήνιες εξετάσεις και να έχει τη βεβαίωση πρόσβασης που χορηγεί το σχολείο.

Στην Ιταλία υπάρχουν σχολές όπου οι υποψήφιοι καλούνται να δώσουν πανιταλικές εξετάσεις και σχολές χωρίς εξετάσεις. Οι σχολές με εξετάσεις είναι:

1. Ιατρική καθώς και όλες οι παραϊατρικές σχολές (Φυσιοθεραπεία, Νοσηλευτική, Λογοθεραπεία κ.α.)
2. Οδοντιατρική
3. Κτηνιατρική
4. Φαρμακευτική (στις περισσότερες πόλεις το πανεπιστήμιο βάζει ενδοπανεπιστημιακό τεστ σε 5 μαθήματα, 80 ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, σε άλλες έχει απλή εγγραφή με συγκεκριμένο αριθμό εγγραφέντων σπουδαστών).
5. Αρχιτεκτονική
6. Παιδαγωγικά
7. Ψυχολογία

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σχολές της ιατρικής διεκδικούνται από πάρα πολλούς υποψηφίους και γι αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία. Οι υποψήφιοι σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσαν φοιτητές εξετάζονται μέσα σε 2 ώρες με το σύστημα των πολλαπλών ερωτήσεων σε μια σειρά από μαθήματα (πχ. για την Ιατρική: Βιολογία, Χημεία, Φυσική, Μαθηματικά, Κουλτούρα).

Στα εν λόγω τεστ υπάρχει και αρνητική βαθμολογία. Επίσης μια συμβουλή που δίνουν σε όσους θέλουν να σπουδάσουν στην Ιταλία είναι να επιλέξουν μια μικρή πόλη γιατί συνήθως ο ανταγωνισμός είναι μικρότερος και οι καθηγητές περισσότερο επιεικείς.

Δομή του τεστ για εισαγωγή στην Ιατρική/ Οδοντιατρική κλπ

1. Κουλτούρα Λογική (40 ερωτήσεις)
2. Βιολογία (18 ερωτήσεις)
3. Χημεία (11 ερωτήσεις)
4. Μαθηματικά, Φυσική (11 ερωτήσεις)

Σχολές χωρίς εξετάσεις

Εκτός από τις σχολές που απαιτούν πανιταλικές εξετάσεις υπάρχουν και σχολές που η εισαγωγή γίνεται ελεύθερα. Οι υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να γράψουν ένα τεστ γνώσεων όπου η επίδοσή τους σε αυτό ενδέχεται να μην επηρεάσει την εισαγωγή τους.

Οι σχολές χωρίς εξετάσεις είναι:

1. Φαρμακευτική (προς το παρόν δεν εμπίπτει στο σύστημα των πανιταλικών, αν και οι περισσότερες πόλεις, έβαλαν επιλεκτικό ενδοπανεπιστημιακό τεστ -Αύγουστος 2012-) σε κάποιες άλλες έκαναν απλή εγγραφή δίχως τεστ, με σειρά προτεραιότητας εγγραφέντων.
2. Πολυτεχνείο (εκτός από Αρχιτεκτονική)
3. Νομική
4. Φιλολογίες
5. Γλωσσών
6. Καλών Τεχνών (μερικές πόλεις έχουν ενδοπανεπιστημιακές)
7. Φυσικής
8. Χημείας
9. Μαθηματικών
10. Βιολογικό
11. Οικονομικών

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για ιταλικά Α.Ε.Ι.

1. Πρωτότυπο απολυτηρίου λυκείου (με βαθμολογία πάνω από 10) επικυρωμένο με σφραγίδα Χάγης (Apostille).

2. Πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης με την οποία ο υποψήφιος θα μπορεί να συμμετάσχει στην επιλογή για την εγγραφή του στα ελληνικά πανεπιστήμια για το ίδιο ακαδημαϊκό έτος επικυρωμένη με σφραγίδα Χάγης (Apostille) και  μια φωτοτυπία επικυρωμένη.

3. Πιστοποιητικό από το λύκειο στο οποίο θα δηλώνεται ότι το απολυτήριο και η βεβαίωση πρόσβασης εκδόθηκαν πράγματι από το συγκεκριμένο λύκειο και θα αναφέρουν τα σχολικά έτη φοίτησης.

4. Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

5. Τέσσερις (4) πρόσφατες φωτογραφίες .

6. Αίτηση.

Όλα τα πιστοποιητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα στην ιταλική γλώσσα.

Πληροφορίες και χρήσιμα τηλέφωνα

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Τενέδου 27, Κυψέλη – τηλ. 210/8665186) δέχεται το κοινό από 14 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, καθημερινά στις 12.30.

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (οδός Φλέμιγκ 1, Τηλ. 2310/886000)

Ιστοσελίδες με χρήσιμο υλικό

Υποτροφίες

Borsi di studio per stranieri: http://www.esteri.it/MAE/IT/Ministero/Servizi/Stranieri/Opportunit/BorseStudio_stranieri.htm
Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών: http://www.iicatene.esteri.it/IIC_Atene
Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: http://www.iicsalonicco.gr/

Χρήσιμες πληροφορίες για το πανεπιστημιακό σύστημα εκπαίδευσης στην Ιταλία

http://www.crui.it/crui/ECTS/english/italian_univ_system.htm

Χρήσιμες πληροφορίες για σπουδές στην Ιταλία

http://www.istruzione.it/web/hub
http://www.cilea.it
http://www.cineca.it/
http://www.study-in-italy.it/
http://www.saiprograms.com/

Σύστημα αναζήτησης ιταλικών πανεπιστημίων

http://cercauniversita.cineca.it/index.php?module=strutture&page=StructureSearchParams&advanced_serch=1
http://www.unibo.it/Portale/Guida/Universita+nel+mondo/Unimondo.htm
http://www.crui.it/

Χρήσιμες πληροφορίες για ξένους φοιτητές στην Ιταλία

http://www.stranieriinitalia.it/
http://www.comune.torino.it/infogio/cig/informagiovani_italia.htm

Μηχανές αναζήτησης μεταπτυχιακών στην Ιταλία

http://www.emagister.it
http://www.masterin.it
http://www.studenti.it/postlaurea

Εκμάθηση ιταλικής γλώσσας στην Ιταλία

http://italiano.arca-bologna.com/

Πηγή: Γραφείο Διασύνδεσης ΔΠΘ

Επιμέλεια- Επεξεργασία
Καλόγηρος Βασίλειος
Υπ.Διδάκτωρ Π.Θ
Επιστημονικός υπεύθυνος Employ