Το είχε βάλει στόχο. Το ονειρεόταν από τότε που ήταν παιδί και το έκανε. Στις 19 Μαΐου του 2023 ο Μάριος Γιαννάκου κατέκτησε την κορυφή του Έβερεστ στέλνοντας σε όλους το μήνυμα «όταν έχουμε βαθιά μέσα μας πίστη, πάντα τα καταφέρνουμε».

Ο Μάριος Γιαννάκου μετά από δύο ολόκληρους μήνες, που κράτησε η δύσκολη αποστολή του, κράτησε συγκινημένος στα χέρια του την ελληνική σημαία στα 8.848 μέτρα ενώ ήταν στην κορυφή του Έβερεστ. Τα κρυοπαγήματα που έπαθε στα πόδια και τελικά τον έστειλαν στο νοσοκομείο δεν τον λύγισαν. Οι αντιξοότητες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος δεν ήταν ικανές να τον καταβάλουν. Ο φόβος που βίωσε δεν τον έκανε να τα παρατήσει αλλά τον πείσμωσε, τον όπλισε με κουράγιο και τον έκαναν να πει δυνατά «μπορώ».

Είχε συνεχώς μαζί του ως φυλαχτά ένα σταυρουδάκι από τη μητέρα του και ένα σημειώμα από την κοπέλα του. Του έδιναν δύναμη και τον οδήγησαν όπως λέει ο ίδιος στο Newsbeast στην κορυφή.

Μάριος Γιαννάκου

Συγκινημένος μιλάει για ένα από τα άλλα τρία μέλη της αποστολής που δεν κατάφερε να κατέβει από το Έβερεστ, καθώς έφυγε από τη ζωή ενώ το μεγάλο του επίτευμα ο υπερμαραθωνοδρόμος και ορειβάτης Μάριος Γιαννάκου, όπως εξηγεί το αφιερώνει στην Ελλάδα και στους δικούς του ανθρώπους, σε όλους ήταν πάντα στο πλευρό του και εκτός από την αγάπη τους του έστελναν και τη θετική τους ενέργεια.

«Ήταν ένα παιδικό μου όνειρο. Ένα όνειρο το οποίο κατά τη διάρκεια των χρόνων χάθηκε αλλά μετά επέστρεψε και συνειδοτοποίησα ότι ήταν μία πάρα πολύ καλή χρονική στιγμή για εμένα τελικά να επιχειρήσω κάτι τέτοιο» σημειώνει ενώ παράλληλα αναφέρει: «Είχα όλη την υποστήριξη από ανθρώπους που πίστευαν ότι μπορώ να τα καταφέρω γιατί θέλει συνδυασμό πραγμάτων αυτό το εγχείρημα. Οπότε, ορμώμενος λοιπόν από όλα αυτά αποφάσισα πως φέτος ήταν η χρονιά να το κάνω».

«Ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στη ζωή μου»

Ένιωσα μεγάλη τιμή, σημειώνει μιλώντας για τη στιγμή που μπόρεσε και ύψωσε την ελληνική σημαία στο υψηλότερο σημείο της Γης, στην κορυφή του Έβερεστ. «Ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στη ζωή μου» εξηγεί ο Μάριος Γιαννάκου.

Μάριος Γιαννάκου
Ο Μάριος Γιαννάκου με την ελληνική σημαία στα χέρια στο υψηλότερο σημείο του κόσμου, την κορυφή του Έβερεστ

Είχε συνεχώς στην τσέπη του ένα σταυρουδάκι από τη μητέρα μου και ένα σημειώμα από την κοπέλα μου

«Θα ήθελα να αφιερώσω αυτή την ανάβαση στην οικογένειά μου, στους φίλους μου και στην κοπέλα μου» λέει μιλώντας στο Newsbeast ο Μάριος Γιαννάκου.

«Σίγουρα ένας λόγος ακόμη για τον οποίο το έκανα ήταν ο Ερμής Θεοχαρόπουλος που σκοτώθηκε πέρυσι στα Τζουμέρκα. Προσπαθούμε όλοι μετά τον θάνατό του με κάθε τρόπο να προωθήσουμε την εναέρια διάσωση με διεθνή πρότυπα στην Ελλάδα» συμπληρώνει.

Μάριος Γιαννάκου

«Το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού και της ανάβασης έχει κάνει με τον φόβο και την αμφιβολία»

Σύμφωνα με τον υπερμαραθωνοδρόμο και ορειβάτη: «Το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού και της ανάβασης έχει κάνει με τον φόβο και την αμφιβολία. Από εκεί και πέρα όμως όταν ο σκοπός και ο στόχος είναι σημαντικοί βρίσκεις τον τρόπο να διαχειριστείς τον φόβο και να τον ξεπεράσεις».

«Μαζί μου είχα ένα σταυρουδάκι που το είχε δώσει η μητέρα του πριν το ταξίδι και ένα σημειώμα από την κοπέλα μου που ήταν πάντα στην τσέπη μου» προσθέτει.

Μάριος Γιαννάκου
Ο Μάριος Γιαννακού ανεβαίνει στο Έβερεστ

«Ξεκινήσαμε την αποστολή τέσσερις αλλά ο Τζέισον κατέληξε στην κατάβαση»

«Στην αποστολή ήμασταν συνολικά τέσσερα άτομα. Εγώ από την Ελλάδα, ο Ζλάτκο από τα Σκόπια, ο Αβιάντ από το Ισραήλ και ο Τζέισον από την Αυστραλία. Ξεκινήσαμε και οι τέσσερις μας με σκοπό να φτάσουμε πάνω στην κορυφή. Φτάσαμε και οι τέσσερις, δυστυχώς όμως ο Τζέισον κατέληξε κατά την κατάβαση» υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στον επόμενό του στόχο ο υπερμαραθωνοδρόμος και ορειβάτης μας λέει ότι είναι να γυρίσει στην οικογένειά του και να συνεχίσει την αποκατάστασή του γιατί έχει κρυοπαγήματα στα πόδια. «Θέλω να περάσω χρόνο με τους δικούς μου ανθρώπους» δηλώνει.

«Όσο δύσκολες και εάν είναι οι συνθήκες εάν έχουμε πίστη μέσα μας βαθιά οι δύσκολες στιγμές θα περάσουν και θα τα καταφέρουμε» αναφέρει κλείνοντας ο Μάριος Γιαννάκου.

Μάριος Γιαννάκου

Η ανάρτηση του Μάριου Γιαννάκου από την κορυφή του Έβερεστ

«Τα ξημέρωμα της Παρασκευής φτάσαμε στην κορυφή του κόσμου. Θα ήθελα να αφιερώσω την προσπάθεια αυτή στην Ελλάδα και σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται, στην οικογένεια μου, στην κοπέλα μου και στον Jason που κατάφερε να φτάσει πάνω αλλά δεν κατάφερε δυστυχώς να γυρίσει. Οι στιγμές που σκέφτηκα να φύγω ήταν πάρα πολλές αλλά ντρεπόμουν και μόνο στην ιδέα να κάνω πραγματικά πίσω» έγραψε σε ανάρτηση που δημοσίευσε το Σάββατο (20/5) στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

«Ευχαριστώ όσους δεν με πίστεψαν, μου έμαθαν να μετακινώ βουνά. Ευχαριστώ όσους με πίστεψαν που μου έμαθαν να τα ανεβαίνω» συμπλήρωσε ο Μάριος Γιαννάκου.

Everest 8.848μ.-Τα ξημέρωμα της Παρασκευής φτάσαμε στην κορυφή του κόσμου. Θα ήθελα να αφιερώσω την προσπάθεια αυτή…

Posted by Marios Giannakou on Saturday, May 20, 2023
Μάριος Γιαννάκου
Ο Μάριος Γιαννάκου στο νοσοκομείο όπου νοσηλευέται με κρυοπαγήματα στα πόδια
Μάριος Γιαννάκου
Ο Μάριος Γιαννάκου με τα άλλα τρία μέλη της αποστολής
Μάριος Γιαννάκου
Ο Μάριος παρέα με έναν από τις τρεις ορειβάτες που ήταν μαζί στην αποστολή
Μάριος Γιαννάκου
  • Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο Μάριος Γιαννάκου