Όταν ξεκινούν ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, οι άνθρωποι έχουν κάποιον στόχο ή σκοπό που το κάνουν, όπως το να θέλουν να νιώθουν καλύτερα, να χάσουν βάρος ή να ζήσουν μια πιο υγιεινή ζωή. Εάν η μακροζωία είναι μεταξύ των στόχων σας και αναρωτιέστε ποιο είναι το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα που θα σας βοηθήσει να πετύχετε την επιθυμία σας, υπάρχουν καλά νέα…

Μία ομάδα ερευνητών προσπάθησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μελετώντας ανθρώπους που ακολούθησαν ένα από τα τέσσερα διαφορετικά διατροφικά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της Εναλλακτικής Μεσογειακής Διατροφής, των Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών για Αμερικανούς (MyPlate), του Δείκτη Υγιεινής Διατροφής με βάση τα Φυτά και του Εναλλακτικού Δείκτης Υγιεινής Διατροφής (γνωστός και ως «Δίαιτα Χάρβαρντ»).

Οι ερευνητές βρήκαν στην αξιόπιστη πηγή ότι τα άτομα που ακολούθησαν οποιαδήποτε από αυτές τις δίαιτες είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της 36χρονης μελέτης. Είχαν επίσης χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, αναπνευστικών παθήσεων και καρδιαγγειακών παθήσεων. Ωστόσο, ένα από αυτά τα διατροφικά σχέδια, που αναπτύχθηκε ειδικά για τη μελέτη, έχει συγκεντρώσει ιδιαίτερα την προσοχή του κοινού: η δίαιτα του Χάρβαρντ.

Τι είναι η δίαιτα του Χάρβαρντ

Η Samantha Coogan – η οποία είναι διευθύντρια προγράμματος του Διδακτικού Προγράμματος Διατροφής & Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας – είπε ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ, ή Υγιεινή Διατροφή, είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το MyPlate, το οποίο αναπτύχθηκε από το USDA τον Ιούνιο του 2011. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές σημαντικές διαφορές.

«Και οι δύο έννοιες συνιστούν ότι το 1/2 της μερίδας του πιάτου/γεύματος σας πρέπει να αποτελείται από φρούτα/λαχανικά, το 1/4 από δημητριακά ολικής άλεσης και το 1/4 από πρωτεΐνες. », είπε ο Coogan. Η διαφορά είναι ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ συμβουλεύει ένα μεγαλύτερο ποσοστό λαχανικών έναντι φρούτων από το MyPlate.

Μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι στις συστάσεις τους για λιπαρά και γαλακτοκομικά. Το MyPlate συνιστά μια μερίδα γαλακτοκομικών με κάθε γεύμα, αλλά η δίαιτα του Χάρβαρντ προτείνει να αντικαταστήσετε αυτά τα γαλακτοκομικά με ποτά όπως νερό, καφές ή τσάι.

«Οι ερευνητές στο Χάρβαρντ κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα λόγω του υψηλότερου ποσοστού της δυσανεξίας στη λακτόζη στις ΗΠΑ», εξήγησε ο Coogan. «Επιπλέον, προωθούν την αποφυγή των ζαχαρούχων ποτών γενικά και τον περιορισμό των γαλακτοκομικών ποτών σε 1-2 μερίδες την ημέρα». Ο Coogan σημειώνει, ωστόσο, ότι το MyPlate περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Απλώς προωθείται με διαφορετικό τρόπο.

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ των σχεδίων, σύμφωνα με τον Coogan, είναι ότι η δίαιτα του Χάρβαρντ συμβουλεύει μέτριες ποσότητες υγιεινών λιπαρών – με τη μορφή φυτικών ελαίων, όπως ελαιόλαδο, ελαιόλαδο canola, σόγιας, φιστικιού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου – και αποφεύγει τα τρανς λιπαρά, μεταδίδει το Healthline.

Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας του Χάρβαρντ

Η Antonette Hardie, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, είπε ότι υπάρχει «ένας τόνος πλεονεκτημάτων» που σχετίζονται με τη δίαιτα του Χάρβαρντ. «Μερικά οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής χοληστερόλης και υπέρτασης», είπε η Hardie. «Η απώλεια βάρους θα μπορούσε επίσης να είναι ένα πρόσθετο όφελος αυτής της δίαιτας». Η Hardie είπε ότι αυτά τα οφέλη προκύπτουν επειδή αυτός ο τρόπος διατροφής είναι χαμηλός σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λίπη, ενώ και τα δύο έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για αυτές τις παθήσεις. Επιπλέον, χρησιμοποιεί τη μέθοδο MyPlate σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή για να δημιουργήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες που οι άνθρωποι μπορούν να διατηρήσουν.

Η δίαιτα του Χάρβαρντ είναι περισσότερο ένα «διατροφικό σχέδιο» παρά μια «δίαιτα»

Η Hardie σημείωσε, ωστόσο, ότι η λέξη «δίαιτα» μπορεί να είναι λίγο λανθασμένη. «Η λέξη “δίαιτα” ακούγεται άσχημα και συχνά κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι μια μόδα για γρήγορη απώλεια βάρους», είπε. «Αυτή η “Δίαιτα του Χάρβαρντ” χρησιμοποιεί τη μέθοδο MyPlate σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή για να δημιουργήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες».

Η Sharon Palmer – εγγεγραμμένη διαιτολόγος, συγγραφέας και blogger στο The Plant-Powered Dietitian – σημείωσε ότι αυτός ο τρόπος διατροφής είναι επίσης γεμάτος με υγιεινούς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, υγιή λίπη και φυτοχημικά, εκτός από το ότι είναι χαμηλότερη σε χοληστερόλη, κορεσμένα λίπος και νάτριο. «Αυτά είναι τα απαραίτητα για ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που προάγει τη βέλτιστη υγεία», εξήγησε η Palmer.

Τι πιστεύουν οι διατροφολόγοι για τη δίαιτα του Χάρβαρντ

Η Πάλμερ είπε, «Είμαι θαυμαστής αυτού του διατροφικού σχεδίου, γιατί είναι κοινή λογική, βασίζεται στην έρευνα που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες και είναι εύκολο να ακολουθηθεί. «Είναι επίσης ένα πρόγραμμα διατροφής που είναι καλύτερο για τον πλανήτη», πρόσθεσε. Η Hardie συμφωνεί με την Πάλμερ. «Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος διατροφής», είπε. Ωστόσο, σημειώνει ότι θα ήταν πιο ωφέλιμο να μην το σκεφτόμαστε ως δίαιτα, αλλά μάλλον ως τεχνική για τη δημιουργία υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Η Coogan είπε ότι της αρέσει επειδή συμφωνεί πολύ με το MyPlate και οι ενημερωμένες συστάσεις του για τα γαλακτοκομικά «έχουν νόημα». «Μου αρέσει που δεν δαιμονοποιεί τα γαλακτοκομικά, αλλά προσφέρει χαμηλότερη πρόσληψη», εξήγησε. Μια άλλη πτυχή της δίαιτας του Χάρβαρντ που της αρέσει είναι ότι προσδιορίζει την ποιότητα έναντι της ποσότητας όταν πρόκειται για υδατάνθρακες.

Το πιο σημαντικό, πρόσθεσε η Coogan, αυτές οι έννοιες μπορούν να υιοθετηθούν ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό σας. «Είτε ψωνίζετε στο Walmart, είτε από ένα μικρό μαγαζάκι, σε Sprouts ή Whole Foods, μπορούμε όλοι να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που είναι μοναδικός για τις ανάγκες μας.