Μαθητές Λυκείου στη Θεσσαλονίκη κάνουν κατάληψη από την Τρίτη (13/12), καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων τη συμπεριφορά που επιδεικνύει καθηγητής τους προς μαθήτριες, την οποία χαρακτηρίζουν ως απρεπή και «παραβατική», με σεξουαλικά υπονοούμενα.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα grtimes.gr, οι μαθητές αναφέρουν πως αφού δεν εισακούστηκαν οι σχετικές καταγγελίες τους, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο καθηγητής, κατά τους ίδιους, φέρεται να παρενοχλεί μαθήτριες τόσο εντός, όσο και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Αναφέρουν πως πολύ συχνά, μαθήτριες δέχονται απρεπή σχόλια για το σώμα τους, πράξεις όπως «αθώα» αγγίγματα και προσωπικές ερωτήσεις.

«Δέχομαι σχόλια του τύπου “τι ωραία μάτια έχεις”, “αν γυμνάζεσαι και πού”. Μάλιστα, την ίδια ημέρα που του απάντησα πού γυμνάζομαι, έκανε και επίσκεψη στο χώρο αυτό, γεγονός που για να πω την αλήθεια μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση» ανέφερε η μαθήτρια, συμπληρώνοντας πως ενημέρωσε τους γονείς και το σχολείο και ο καθηγητής δεν εθεάθη ξανά στο γυμναστήριο.

Οι μαθητές επισημαίνουν, πως δεν πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά εδώ και χρόνια, από την έναρξη της περυσινής σχολικής χρονιάς, όμως, έγινε πιο αισθητό. Ακόμα, υποστηρίζουν πως τόσο οι καθηγητές, όσο και η διεύθυνση του σχολείου είναι ενήμεροι επί τους θέματος και καταγγέλλουν πως υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης.

Για αυτόν τον λόγο έφτασαν στο σημείο να ξεκινήσουν κατάληψη από την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, καταγγέλλοντας επίσης τη διεύθυνση του σχολείου που «απειλεί» με απουσίες, αγνοώντας – όπως λένε – το κυρίως θέμα που αφορά και την ψυχική υγεία των μαθητριών και εστιάζοντας σε δευτερεύοντα ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνέλευση στο σχολείο, στην οποία παρευρέθηκαν τόσο οι μαθήτριες, μαρτυρώντας τις εμπειρίες τους, όσο και ο συγκεκριμένος καθηγητής.

«Μας χαρακτήρισε “φαντασμένες”, “υπερευαίσθητες” και “υπερβολικές”, ενώ ανέφερε πως οι προθέσεις του ήταν “φιλικές” και “ανθρώπινες”. Επιπλέον, γελούσε και ακύρωνε συνεχώς τα βιώματα των μαθητριών» σημειώνουν οι μαθητές.