Στην κακοκαιρία EVA οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της Αττικής, έλαβαν στο κινητό τους μήνυμα από το 112, που τους καλούσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για να προφυλαχθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στην Αττική βέβαια τα φαινόμενα δεν ήταν ακραία και έτσι πολύ αναρωτήθηκαν γιατί έπρεπε να λάβουν ένα τέτοιο μήνυμα, που ενδεχομένως σε κάποιους προκάλεσε και φόβο.

Μπορεί το 112 να χάσει την αξία του αν χρησιμοποιηθεί χωρίς μέτρο; Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης βρέθηκε χθες (8/11) καλεσμένος στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον» και έδωσε τη δική του απάντηση.

«Το 112 είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, που έχουμε σαν όπλο στο να αντιμετωπίσουμε τις έντονες καιρικές διακυμάνσεις. Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι ο καιρός είναι ένα χαοτικό σύστημα, άρα και εμείς οι μετεωρολόγοι κάνουμε μια προσέγγιση με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας και πάντα θα υπάρχουν αποκλίσεις, δεν μπορούμε να είμαστε 100% βέβαιοι» είπε.

Η Μάριον Μιχελάδη επισήμανε την φονική κακοκαιρία στην Αγία Πελαγία, όπου έχασε τη ζωή της και μία 48χρονη, στην οποία οι κάτοικοι δεν είχαν λάβει μήνυμα από το 112. «Στην περιοχή της Κρήτης είχε να κάνει με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού, τελευταία στιγμή άλλαξε η τροχιά και εκεί που φαινόταν ότι θα περάσει πάνω από θαλάσσιες εκτάσεις, πέρασε πάνω από την Κρήτη. Και είμαστε και σε μία εποχή που οι θάλασσές μας είναι ζεστές άρα ενισχύθηκε το κύμα κακοκαιρίας και είχαμε τα προβλήματα. Δεν γνωρίζω γιατί δεν δόθηκε σήμα από το 112, ίσως έγινε πολύ γρήγορα» είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Για το πόσο ακριβείς μπορεί να είναι οι μετεωρολόγοι στις προβλέψεις τους ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισήμανε: «Η ακρίβεια έχει να κάνει κάθε φορά με τον τύπο καιρού».

Και συνέχισε: «Το μήνυμα που στάλθηκε στην τελευταία κακοκαιρία είχε να κάνει με τη γενικότερη αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και όχι να μας προειδοποιήσει ότι την επόμενη ώρα θα έχουμε πχ ισχυρή καταιγίδα» επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια στέλνονται τα μηνύματα. «Σε τοπικό επίπεδο δεν νομίζω ότι μπορεί να λειτουργήσει το εργαλείο. Χρησιμοποιείται σαν γενικότερη προειδοποίηση όταν υπάρχει ένα έκτακτο γεγονός» ανέφερε.

Για το κακοκαιρία EVA τόνισε ότι περίμεναν ένα κύμα που ήρθε πολύ πιο εξασθενημένο. «Τα εργαλεία έδειχναν μεγάλο όγκο νερού» είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.