Σκοτώθηκε χθες, 24 Αυγούστου 2022, σε τροχαίο δυστύχημα ο καθηγητής Καρδιολογίας, Γιάννης Νανάς. Σύμφωνα με τον συνάδελφό του, ιατρό Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο εκλιπών υπήρξε μια σπουδαία προσωπικότητα, που τη χαρακτήριζε η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα και συγχρόνως η δύναμη, η καρτερία και η επιμονή στην επίτευξη των στόχων του.

«Αγνός σαρακατσάνος, υπήρξε απόλυτα αυτοδημιούργητος, επιδεικνύοντας απίστευτη εργατικότητα και τόλμη στη δουλειά του. Ανέβηκε επάξια και επώδυνα όλα τα στάδια της πανεπιστημιακής ιεραρχίας και υπήρξε ο εμπνευσμένος δάσκαλος γενιών νεότερων καρδιολόγων. Ο Νανάς είναι ο πρωτοπόρος της επεμβατικής καρδιολογίας και ο ουσιαστικός πρωτεργάτης των μεταμοσχεύσεων της καρδιάς στην Ελλάδα. Το μεγάλο του επιστημονικό επίτευγμα είναι η επινόηση και κατασκευή μιας μικρής και εύχρηστης τεχνητής καρδιάς για την υποστήριξη ασθενών με ολική καρδιακή ανεπάρκεια, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεταμόσχευση. Αλλά το έργο του δεν περιορίζεται εδώ.

Η ειλικρινής και αγνή χριστιανική πίστη του τον οδήγησε σε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα, που παραμένει κρυφό. Παράλληλα, είναι ο ιδρυτής και πρωτεργάτης του Κέντρου Διεθνούς Αλληλεγγύης & Συνεργασίας – ΚΕΔΑΣ, με το οποίο επέτυχε την ίδρυση δύο νοσοκομείων στην Ουγκάντα και Τανζανία, καθώς και σχολείων, μικρών αγροτικών ιατρείων, αρδευτικών έργων κ.λπ».

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ έγραψε γι’ αυτόν, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.gr:

Έφυγε από τη ζωή ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Νανάς

Ο Καθηγητής Γιάννης Νανάς ήταν σημαντικό στέλεχος επί πολλά έτη της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στενός συνεργάτης μου στο πλαίσιο της διοίκησης της Κλινικής. Συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης Καρδιολογίας. Υπήρξε από τους βασικούς κλινικούς και ερευνητές για την διάγνωση και αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας και ήταν πρωτοπόρος στη δημιουργία αντίστοιχου ιατρείου στο πλαίσιο της Θεραπευτικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Ο Καθηγητής Νανάς υπήρξε διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και είχε σημαντικό ρόλο στα αρχικά βήματα της λειτουργίας της Κλινικής αυτής. Η ακαδημαϊκή του διαδρομή χαρακτηρίστηκε από αριστεία, ήθος και αφοσίωση στον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών και της Συγκλήτου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ομότιμη Καθηγήτρια Μαρία Νανά και στον αδερφό του Ομότιμο Καθηγητή Σεραφείμ Νανά, καθώς και στους οικείους του.

Θάνος Δημόπουλος, Πρύτανης ΕΚΠΑ

Η ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρει τα εξής:

Αιφνίδια απώλεια ομότιμου καθηγητή Ιωάννη Νανά
Με βαθιά θλίψη σας ενημερώνουμε για την αιφνίδια απώλεια του διακεκριμένου Ομότιμου Καθηγητή Καρδιολογίας Ιωάννη Νανά.

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών εκφράζει την οδύνη για το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει στην ιατρική μας οικογένεια.

Διακρίθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της επιστημονικής και επαγγελματικής του σταδιοδρομίας για το απαράμιλλο ήθος, την ανιδιοτέλεια και υπηρέτησε με τον βέλτιστο τρόπο το ιατρικό λειτούργημα και την Ιατρική Σχολή.

Υπήρξε Δάσκαλος χιλιάδων φοιτητών και καρδιολόγων και διετέλεσε Διευθυντής της Γ΄ Καρδιολογικής Κλινικής.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ομ. Καθηγήτρια κ. Μαρία Νανά, στον αδερφό του Ομ. Καθηγητή κ. Σεραφείμ Νανά, στους οικείους του και στην ευρύτερη ακαδημαϊκή μας οικογένεια.

O Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής

Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος

Ο Αν. Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής

Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος