Αλλαγές στη χρήση μάσκας και νέα μέτρα για τον κορονοϊό που θα τεθούν σε ισχύ μετά το Πάσχα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, καθώς στόχος της Πολιτείας είναι να επιστρέψει η κοινωνία σε ρυθμούς κανονικότητας.

Έτσι, από την 1η Ιουνίου πετάμε τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και πλέον θα είναι προαιρετική. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να την φοράμε υποχρεωτικά μέχρι τις 31 Μαΐου.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, σχετικά με το έαν η μάσκα θα παραμείνει μετά την 1η Ιουνίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως σύμφωνα με τον κ.Πλεύρη «θα υπάρξουν σύντομα διευκρινιστικές ΚΥΑ».

Έτσι, αναμένεται η ΚΥΑ να αναφέρει την μάσκα ως υποχρεωτική στα εξής ΜΜΜ:

  • Αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τραμ κ.ό.κ.)
  • Ταξί
  • Ακτοπλοϊκές μετακινήσεις (κλειστοί χώροι στα πλοία)
  • Τρένα
  • ΚΤΕΛ

Πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης

Έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης δεν θα χρειάζεται μόνο από την 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου για είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση.

Μάλιστα, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αίρεται η υποχρέωση των δύο παραπάνω πιστοποιητικών για όλους τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους.

Test για τον κορονοϊό

Ο Θάνος Πλεύρης μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι από την 1η Μαΐου καταργείται το self test στα σχολεία.

Παρόλα αυτά, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα, ώστε να προσέλθουν στο χώρο εργασίας τους.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης: