Σαρώνει τη χώρα το νέο κύμα κακοκαιρίας. Ισχυρή σύσταση για την αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια απευθύνει η Πολιτική Προστασία, με μήνυμά της, εξαιτίας της κακοκαιρίας Φιλιππος που πλήττει τη χώρα.

Παράλληλα, για τις παραπάνω περιοχές απευθύνει ισχυρή σύσταση και για τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Όπως αναφέρεται στο μήνυμα, αναμένεται επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Νωρίτερα, η Πολιτική Προστασία είχε στείλει προειδοποιητικό μήνυμα και απηύθυνε ισχυρή σύσταση για την αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε Βόρεια, Ανατολική Αττική, περιοχές των Βιλίων, της Φυλής και των Ερυθρών Βοιωτίας καθώς, όπως ανέφερε, η χιονόπτωση αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Έκλεισε για 25 λεπτά το πρωί η Αθηνών – Λαμίας

Στα διόδια των Αφιδνών, η Τροχαία λίγο πριν τις 7 το πρωί απαγόρευσε για μισή ώρα τη διέλευση των οχημάτων λόγω της πυκνής χιονόπτωσης. Με νέα ενημέρωση της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική σημειώνει ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία διεξάγεται κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι ισχύει από χθες απαγόρευση της κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων στην Αθήνων-Λαμίας από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Όπως είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Διευθυντής της Τροχαίας συνεκτιμούνται όλες οι πιθανότητες και για να μην κινδυνέψουν οδηγοί, θα υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας εφόσον το επιβάλλουν οι καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα απήυθυνε έκκληση οι οδηγοί να φέρουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιόνια στην Αττική – Κλειστοί δρόμοι

Εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης κλείνουν συνεχώς δρόμοι στην Αττική ακόμα και στην Αθήνα.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί:

-Στη Λεωφόρο Χασιάς, από το ύψος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλειστών

-Στην επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μάκρης, από το ύψος του “414” Στρατιωτικού Νοσοκομείου, μέχρι το πάρκο Ανατολής,

-Στη λεωφόρο Διονύσου, από το ύψος της συμβολής της με τη λεωφόρο Θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την επαρχιακή οδό Εκάλης – Νέας Μακρής

-Στην οδό Αναστάσεως , από το ύψος του κοιμητηρίου Παπάγου, προς τον Υμηττό.

Κλειστά σχολεία σήμερα και αύριο

Την ίδια ώρα ο ένας μετά τον άλλο οι δήμοι στη χώρα αποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων, προληπτικά, για σήμερα Πέμπτη έτσι ώστε να περάσει το κύμα κακοκαιρίας.

  • Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής.
  • Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όπου θα παραμείνουν όλα ανοιχτά εκτός από το 3ο Δημοτικό Πανοράματος και το 2ο -3ο γυμνάσιο Βούλας (κλειστά).
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα θα είναι κλειστά:

Στον Δήμο Ηλιούπολης τα Νηπιαγωγεία: 5ο, 8ο, 9ο, 12ο, 14ο, 16ο, 18ο, 21ο, 23ο τα Δημοτικά: 3ο, 5ο, 8ο, 12ο, 17ο, 20ο τα Γυμνάσια: 1ο & 2ο τα Λύκεια: 1ο & 3ο.
Στον Δήμο Βύρωνα θα είναι κλειστά τα σχολεία στην περιοχή Καρέας: Το 4ο και το 9ο Δημοτικό καθώς και το Γυμνάσιο.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία στις ΠΕ: Πειραιώς, Νήσων, Νοτίου Τομέα και Δυτικού Τομέα Αθηνών

Επισημαίνεται, εξάλλου, πως η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, εμπίπτει στις αρμοδιότητες των δήμων οι οποίοι και θα ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται, επίσης, πως τα ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το υπουργείο Παιδείας, τις ανακοινώσεις του οποίου, οφείλουν να παρακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή 11/3 ορισμένα σχολεία της Βορειοανατολικής Αττικής καθώς η κακοκαιρία Φίλιππος θα συνεχίσει την επέλασή της σε όλη τη χώρα. Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Περιφερειάρχης Αττική, Γιώργος Πατούλης, ερωτηθείς για τη λειτουργία των σχολείων την Παρασκευή «και σε ένα σημείο της Δυτικής Αττικής, όπως είναι στα Βίλια αλλά και στη Φυλή».

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία το επόμενο 24ωρο

Περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω της νέας κακοκαιρίας Φίλιππος, με βροχές και χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και στα πεδινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας. Ιδιαίτερα στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα θα είναι πυκνές κυρίως πάνω από τα 200-300 μέτρα υψόμετρο, ενώ εντός του Λεκανοπεδίου της Αττικής θα σημειώνεται χιονόνερο. Στην Εύβοια οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πρόσκαιρα και στα παραθαλάσσια τμήματα

Από το μεσημέρι, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο κύριος όγκος των βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων προβλέπεται να επηρεάσει την Κεντρική Μακεδονία, την Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, την Ανατολική Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη.

Στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν αργά το απόγευμα και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, όμως σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία τοπικά οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν.