Αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας εξέφρασε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης. «Η κοινωνία πρέπει να αισιοδοξήσει γιατί έχει τα όπλα για τον ιό. Ο ιός δεν έχει φύγει, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε με την κοινωνία έξω από τα σπίτια της με μέτρα, με προσοχή, με μάσκες όπου υπάρχει συνωστισμός, με καραντίνα για όσους είναι ασθενείς», δήλωσε στο Mega. Όπως δήλωσε δεν συμφωνεί με τις κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος ανακοίνωσε πως η καραντίνα θα αποτελεί παρελθόν για τους Βρετανούς, ακόμα και εάν νοσούν.

«Τελειώνει η επείγουσα κατάσταση. Η κοινωνία, μη μπορώντας να αντέξει την επέλαση του ιού, τροποποιεί την κανονικότητά της προκειμένου να μην έχουμε άσχημες εξελίξεις. Έχουμε αυτή τη στιγμή το σύνολο των εμβολιασμών, τη φυσική νόσηση, η οποία έδωσε ανοσιακό υπόστρωμα στον πληθυσμό και μπαίνουμε σε διαδικασία πολλών κρουσμάτων, αλλά λίγων νοσηλειών».

«Η νόσος θα μας απασχολήσει στο μέλλον όπως η γρίπη»

Τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον καθηγητή, σημειώθηκε πτώση 20% στους θανάτους και ο ίδιος ελπίζει ότι μέσα στους επόμενους μήνες το ποσοστό των θανάτων θα χαμηλώσει κι άλλο. Εκτίμησε πως αυτό θα συμβεί αργά, προς το τέλος της άνοιξης, εφόσον ο ιός δεν κάνει κάποια έκπληξη με νέο τροποποιημένο στέλεχος. «Η νόσος θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όπως και άλλα νοσήματα όπως η γρίπη», δήλωσε.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως ο κορονοϊός θα καταλήξει σαν την εποχική γρίπη και πιθανότατα θα κάνουμε ένα εμβόλιο τον χρόνο, ενώ εάν σημειωθούν εξάρσεις τα μέτρα μπορεί να ενταθούν. Τέλος, τόνισε πως μέχρι να μπούμε σε μία τέλεια κανονικότητα θα πρότεινε στους άνω των 60 με υποκείμενα νοσήματα να φορούν μάσκα, ιδιαίτερα σε μέρη με συνωστισμό.