Newsroom

Στον αμπελώνα της οινοποιίας Domaine Agrovision, στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, το μάτι διακρίνει κοντά στις ρίζες μισοθαμμένα μπουκάλια με κόκκινο κρασί. Αυτή είναι μια ιδέα των υπεύθυνων της οινοποιίας που θάβουν μπουκάλια κρασιού στο κτήμα για υπεδάφια παλαίωση.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» ο διευθυντής του οινοποιείου Άγγελος Ζαμάνης, μόλις πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε το σκάψιμο και όλα είναι έτοιμα για να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες η διαδικασία και τα μπουκάλια να βυθιστούν στο αμμοαργιλώδες κεκλιμένο έδαφος. Εξήγησε πως πρόκειται για ένα καινούριο πρότζεκτ, μια δοκιμή για μια παλαίωση που, όπως λέει, δεν έχει ξαναγίνει.

«Το “κόνσεπτ” γεννήθηκε από την εξής σκέψη: όπως ένα μωρό, όταν γεννιέται το δίνουν στην αγκαλιά της μαμάς του, έτσι κι εμείς το δικό μας “παιδί”, όταν το εμφιαλώνουμε και θέλουμε να το παλαιώσουμε, θα ήταν όμορφο να… μεγαλώσει στην “αγκαλιά” της αμπέλου, στη δική του μητέρα, και να το επιστρέψουμε στη ρίζα του», εξηγεί ο κ. Ζαμάνης, που είναι χημικός με μεταπτυχιακό στη χημική βιομηχανία και δίπλωμα οινοποιίας από το ΑΠΘ.

Θα μείνουν στη γη για ένα χρόνο

Φυτεύουν» μπουκάλια με κρασί σε οινοποιείο της Ιερισσού για παλαίωση στη Χαλκιδική

Ήδη, τα πρώτα μπουκάλια με κόκκινο κρασί, εσοδείας του 2017, φυτεύτηκαν διπλά στις ρίζες, αφού τοποθετήθηκαν μέσα σε ειδικές κατασκευές κι ενώ έγιναν νωρίτερα όλες οι προεργασίες και οι μετρήσεις. Στην αγκαλιά της γης και θα μείνουν τουλάχιστον δώδεκα μήνες.

«Είναι και μια οικολογική διαδικασία γιατί δεν θα χρειάζεται επιπλέον ενέργεια για τη συντήρηση της θερμοκρασίας του κρασιού, που θα έχει σταθερή θερμοκρασία μέσα στο έδαφος. Έχουμε κάνει και ανάλυση εδάφους για να δούμε τα συστατικά, πώς θα «φιλτράρεται» ο αέρας και πώς θα ωριμάζει σταδιακά το κρασί για να γίνει η παλαίωση», σημειώνει ο κ. Ζαμάνης, ο οποίος περιμένει με ανυπομονησία και ενδιαφέρον το αποτέλεσμα και πώς θα επιδράσει η υπεδάφια παλαίωση στη γεύση του κόκκινου οίνου.

Φυτεύουν» μπουκάλια με κρασί σε οινοποιείο της Ιερισσού για παλαίωση στη Χαλκιδική

Το αμπέλι είναι επισκέψιμο και μπορεί ο καθένας να δει τα μπουκάλια που θα είναι θαμμένα στα πενήντα εκατοστά κάτω από την επιφάνεια του κτήματος και θα φαίνονται από το ειδικό γυαλί που θα τα καλύπτει. Μάλιστα, όταν περάσει ο χρόνος και ολοκληρωθεί η παλαίωσή τους θα μπορούν οι λάτρεις του κρασιού …να σκάψουν και να βρουν το αγαπημένο τους κρασί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο οινοποιείο προχωρούν σε κάτι καινοτόμο. Ήδη, από το καλοκαίρι έχουν δημιουργήσει μια υποβρύχια κάβα, δοκιμάζοντας την παλαίωση σε συνθήκες κάτω από το νερό. Όπως εξηγούν, εστιάζουν στην παλαίωση και στους τρόπους που αυτή μπορεί να γίνει, δοκιμάζοντας εκτός από το κελάρι και εναλλακτικούς τρόπους. Μετά τον βυθό και το χώμα, ήδη αναζητούν την επόμενη ιδέα.

(τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ζαμάνης)

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.