Η αξία της ελληνικής κουζίνας είναι γνωστή και αναγνωρισμένη διεθνώς. Τώρα, οι ξενοδόχοι στη χώρα μας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την καθιέρωση του ελληνικού πρωινού σε όλα τα ξενοδοχεία της επικράτειας. Με αυτή την κίνηση, αισιοδοξούν ότι θα τονωθεί και ο τουρισμός της χώρας μας, που μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό προορισμό.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε τις προτάσεις του στην εκδήλωση «Κalimera! with taste» της 42ης έκθεσης Xenia, επιδιώκοντας την τη σύνδεση της ξενοδοχίας με τους τοπικούς παραγωγούς ποιοτικών προϊόντων, με πολλαπλές κοινωνικές και οικονομικές θετικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα και το περιβάλλον.

Το ΞΕΕ θα εκδώσει εγχειρίδιο με τεχνικές πληροφορίες (για τη συντήρηση τροφίμων, για θέματα υγιεινής, διατροφικής σπουδαιότητας κ.ά.), με προτάσεις περιεχομένου ανά περιοχή (αρτοσκευάσματα, τυροκομικά, αλλαντικά, πίτες, ομελέτες, φρούτα, μαρμελάδες, γλυκά, κλπ), καθώς και με προτάσεις για τη φιλοσοφία παρουσίασης.

Παράλληλα, θα εκδοθεί ένας κατάλογος, που θα περιγράφει ανά περιοχή τα χαρακτηριστικά της κουζίνας, με τοπικές προσαρμογές.

Σε συνεργασία μάλιστα με συγκεκριμένη εταιρεία, το ΞΕΕ εκπονεί πρόγραμμα για το ελληνικό πρωινό, στέλνοντας σε όλα τα ξενοδοχεία σχετικό ερωτηματολόγιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, επιχειρεί να καταγράψει τις εμπειρίες και τα οφέλη από όσα ξενοδοχεία, με δική τους πρωτοβουλία, προσφέρουν ήδη ελληνικό πρωινό.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι τελικά το ελληνικό πρωινό με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, με γαστρονομική τέχνη και αισθητική παρουσίαση, είναι μια σημαντική επένδυση, αφού το επιπλέον μικρό κόστος αναβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την αξία, το κύρος και τα έσοδα του ξενοδοχείου.