Δυο επιστήμονες που από την αρχή της πανδημίας έδωσαν και δίνουν μάχη με τον κορονοϊό, μίλησαν χθες για αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει από την Αττική προς το τέλος Ιανουαρίου.

Τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος, Μίνα Γκάγκα, όσο και ο επίκουρος καθηγητής ιολογίας και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης εκτίμησαν ότι σύντομα η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί.

Η κα Γκάγκα, συγκεκριμένα τοποθέτησε την αποκλιμάκωση του υφιστάμενου πανδημικού κύματος σε δύο με τρεις εβδομάδες. «Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων, τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» είπε από την πλευρά του ο κ.Μαγιορκίνης.

Αυτό το οποίο τονίζουν με έμφαση οι ειδικοί είναι ότι στο διάστημα αυτό πρέπει να δείξουμε όλοι προσοχή έτσι ώστε να μην γίνει διασπορά του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες και κάλεσε τους νεότερους να μην επισκέπτονται ηλικιωμένους για τις επόμενες 10 ημέρες.

Τα δυο στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν

Δύο κρίσιμα στοιχήματα πρέπει να κερδηθούν το επόμενο διάστημα. Το ένα είναι να ανοίξουν τα σχολεία και να μείνουν ανοιχτά χωρίς να υπάρξει ανεξέλεγκτη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας θα έχουμε μια εικόνα για το τι θα ακολουθήσει και αν το αυξημένο testing θα βοηθήσει να απομονωθούν τα κρούσματα και έτσι να αποτραπεί η διασπορά.

Μαθητές στο σχολείο

Το δεύτερο είναι να αντέξει το ΕΣΥ στην μεγάλη πίεση που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει στα εξωτερικά ιατρεία αλλά και στα επείγοντα των νοσοκομείων. Η επιστράτευση των γιατρών θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη.

Εξετάζεται και το ενδεχόμενο επίταξης γιατρών και στην Αθήνα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Ειδικά στην Αττική υπάρχει έλλειψη και παιδιάτρων, για να στελεχωθούν οι δομές εμβολιασμού των παιδιών.

Κορονοϊός

Στο τραπέζι τα νέα μέτρα

Όπως έχει ήδη γράψει το Newsbeast, κυβέρνηση και ειδικοί έχουν ακόμα στην φαρέτρα τους μέτρα που μπορεί να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους ανεμβολίαστους, αλλά και να περιορίσουν την διασπορά. Μεταξύ αυτών είναι να απαγορευτεί πλήρως η πρόσβαση των ανεμβολίαστων ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και να περιοριστεί και άλλο η χωρητικότητα στους κλειστούς χώρους.

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας, είναι επίσης μια επιλογή ειδικά στις ηλικίες 50 ετών και άνω.