«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης», σημείωσε σε αποψινή παρέμβασή του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αν και είναι νωρίς ώστε οι σχετικές εκτιμήσεις να είναι ασφαλείς, τις επόμενες δύο εβδομάδες ενδεχομένως να δούμε και αποκλιμάκωση στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, πρόσθεσε το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η επιβράδυνση αυτή της επιδημίας θα ξεκινήσει από την Αττική, κατά τον ίδιο. Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε, δε, το παράδειγμα του Λονδίνου, όπου η αποκλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει, παρότι και εκεί το πανδημικό κύμα τροφοδότησε η Όμικρον. Μάλιστα η αποκλιμάκωση καταγράφεται και στις νεαρές ηλικίες, στα άτομα με τη μεγαλύτερη κινητικότητα.

Επομένως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

«Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης (σ.σ. της επιδημίας) στις πιο μεγάλες ηλικίες», συνέχισε ο καθηγητής, συστήνοντας να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες, κάτι που εκτίμησε πως έχει τηρηθεί σε σημαντικό βαθμό.

Για την Όμικρον

Αναφερθείς, εξάλλου, στη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως το συγκεκριμένο στέλεχος ενδεχομένως έχει μεγάλη μεταδοτικότητα επειδή πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου, σε σύγκριση με το κατώτερο.

Το σχήμα αυτό ίσως εξηγεί και γιατί η Όμικρον παρουσιάζει διαφορετικά συμπτώματα (συνάχι, πονόλαιμο) από άλλα στελέχη του ιού, σημείωσε.

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του κ. Μαγιορκίνη: