Τη διαβεβαίωση ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωστής Παπαϊωάννου. Το νομοσχέδιο θα είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον ρυθμίσεις, ώστε να καλύπτει τη μη αναγνώριση του πολιτικού γάμου.

Ο κ. Παπαϊωάννου βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) «Σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών – η προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας». Με αφορμή τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η κυβέρνηση σε συμμόρφωση προς την απόφαση του «Ευρωδικαστηρίου» που καταδίκασε προ 2ετίας την Ελλάδα επειδή θέσπισε το σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, τόνισε ότι το θέμα του συμφώνου ειδικότερα και των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών εν γένει, συζητείται τώρα με καλύτερους όρους.

Δεσμεύθηκε ότι το νομοσχέδιο θα προωθηθεί στη Βουλή εντός διμήνου, με δύο κατευθύνσεις: την επέκταση του συμφώνου στους ομοφύλους και τη ριζική βελτίωση και τον εμπλουτισμό του, ώστε να καλύπτει πλήρως τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών ως εναλλακτική λύση στο έλλειμμα του πολιτικού γάμου.

Τόνισε επίσης, όπως γράφει το «Έθνος», την ανάγκη να λειτουργήσει παιδευτικά ο σχετικός δημόσιος διάλογος, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν την απαραίτητη τόλμη.

Η πρόεδρος του ΙΜΔΑ Αλ. Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου χαρακτήρισε «αξιοδάκρυτη» την κατάσταση και «ανόητη» την επιλογή του έλληνα νομοθέτη να θεσπίσει πριν από λίγα χρόνια το σύμφωνο συμβίωσης μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια, ενώ πρόκειται για θεσμό που ιδρύθηκε για προστασία των δικαιωμάτων των ομοφύλων.