Σε 15 συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές έξω από το κτήριο της πρυτανείας του ΕΚΠΑ, που παραμένει υπό κατάληψη για 16η μέρα.

Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί προσήγαγαν χθες το βράδυ συνολικά 21 άτομα, εκ των οποίων οι 15 συνελήφθησαν.

Πρόκειται για 10 Έλληνες, δύο Αλγερινούς, δύο Αφγανούς και έναν υπήκοο Πολωνίας σε βάρος του οποίου εκκρεμεί επιπλέον ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για αδικήματα που αφορούν διακίνηση ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι προσαγωγές εντάσσονται σε ένα σχέδιο εκτόνωσης της κατάστασης, χωρίς να υπάρξει δυναμική επέμβαση της Αστυνομίας, μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου, που πρωτίστως είναι αρμοδιότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Χθες οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου απηύθυναν έκκληση στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να δώσουν λύση στη συνεχιζόμενη «ομηρία» του ΕΚΠΑ, ενώ έκαναν λόγο για σταδιακή διεθνή απομόνωση του Ιδρύματος.

Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές, βασικότατες λειτουργίες του Ιδρύματος «παραμένουν νεκρωμένες», ενώ υπάρχουν «βάσιμες πληροφορίες» για χρήση ναρκωτικών ουσιών από εξαρτημένα άτομα και «παρουσιάσθηκαν αναφορές στο διαδίκτυο για ενδεχόμενες συγκρούσεις μέσα στον ίδιο κανονικά αξιοσέβαστο χώρο μεταξύ αλλότριων ως προς το Πανεπιστήμιο ομάδων».

Στο μεταξύ την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ εκφράζουν με κείμενό τους οι καταληψίες.

Παράλληλα, οι καταληψίες κοινοποίησαν βίντεο για να καταδείξουν ότι οι χώροι της πρυτανείας δεν έχουν υποστεί απολύτως καμία ζημιά.

Στο κείμενό τους, οι καταληψίες δηλώνουν ότι συνεχίζουν την κινητοποίηση σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας, καταφέρονται εναντίον του πρύτανη του ΕΚΠΑ και δίνουν απαντήσεις για τα περί «κινδύνου απώλειας ζωής λόγω χρήσης ναρκωτικών».

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ψέματα, προπαγάνδα, καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και ασφυκτική περικύκλωση της πρυτανείας από δυνάμεις της αστυνομίας και ζητούν την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων.

Όπως σημειώνουν, «σε αντίθεση με την κυρίαρχη προπαγάνδα που προωθούν τα αστικά ΜΜΕ και ο Πρύτανης, Θάνος Δημόπουλος, η κατάληψη είναι περιφρουρημένη με σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά και με διαρκή παρουσία του φύλακα της Πρυτανείας. Αυτό το βίντεο αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα των περιφρουρημένων χαρακτηριστικών της κατάληψης και οποιαδήποτε επιδιωκόμενη προβοκάτσια από τις πρυτανικές και αστυνομικές αρχές, θα πέσει στο κενό».