Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας χαιρετίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Λωζάννη της Ελβετίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει το Ιράν θα καταστραφεί ή θα εξαχθεί από τη χώρα.

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία που επετεύχθη, χθες στη Λωζάννη της Ελβετίας, μεταξύ της Ομάδας 5+1 και του Ιράν, για τις βασικές παραμέτρους ενός Κοινού Συνεκτικού Σχεδίου Δράσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία πλαίσιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς μία συνολική, τελική συμφωνία, η οποία θα ενισχύσει τη διεθνή ασφάλεια και θα επιτείνει τις παγκόσμιες προσπάθειες για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

Αυτό που έχει τώρα μεγάλη σημασία είναι να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, έχοντας ως μακροπρόθεσμη προοπτική την άρση των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν.

Εκφράζουμε συγχαρητήρια στους υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Κίνας, της Γερμανίας και του Ιράν, καθώς και στην Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Federica Mogherini, για τις άοκνες προσπάθειές τους με σκοπό την επίτευξη αυτής της συμφωνίας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.