Νέο εξώδικο με το οποίο κηρύσσει απεργία-αποχή από τις διαδικασίες παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στους μαθητές/μαθήτριες στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες κατέθεσε η ΟΛΜΕ, υλοποιώντας, όπως αναφέρει, την απόφαση της συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ, τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «η απεργία-αποχή είναι πλέον σε ισχύ γιατί παρήλθε το προβλεπόμενο από την κήρυξή της χρονικό διάστημα των τεσσάρων (4) ημερών», ενώ «η κατάθεση νέου εξώδικου ήταν αναγκαία γιατί εκδόθηκε νέα Υπουργική Απόφαση με αριθμό 111525/ΓΔ4/09.09.221 (ΦΕΚ β΄4188/221) όπου στα άρθρα 2 και 3 επιβάλλει τις διαδικασίες της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα υπό κατάληψη σχολεία και την επιβολή ποινών στους μαθητές/μαθήτριες που συμμετέχουν σε αυτές (απουσίες, αποκλεισμός από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση)».

Προσθέτει, δε, πως «σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), ούτε να μετακινούνται σε άλλες σχολικές μονάδες από εκείνες που παρέχουν το διδακτικό τους έργο.

Συνεπώς ανεξάρτητα από την κηρυχθείσα απεργία-αποχή είναι σαφές ότι δεν υποχρεούνται σε αυτές τις περιπτώσεις να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες».

Νέο συλλαλητήριο το απόγευμα της Παρασκευής

Εξάλλου, με ανακοίνωση της για το αυριανό Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ), η ΟΛΜΕ αναφέρει πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μπροστά στη μαζικότατη συμμετοχή των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στην προάσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση του», καταφεύγοντας «μετά τον εκφοβισμό, τις αγωγές και την καταστολή, σε απαράδεκτες δηλώσεις, που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη!».

«Μετά τη δήλωση ότι για τα χιλιάδες κενά στα σχολεία την ευθύνη έχουν οι εκπαιδευτικοί που παίρνουν άδειες (μητρότητας, αναρρωτικές, ειδικού σκοπού, κ.λπ.) έφτασε στο σημείο με δημόσια ανακοίνωση να υποστηρίζει ότι η απεργία μας κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική», ωστόσο, κατά την ΟΛΜΕ, «το Εφετείο απέρριψε την έφεση της Υπουργού, και έκρινε ότι η απεργία-αποχή της ΟΛΜΕ, ΔΕΝ είναι καταχρηστική. Κρίθηκε μόνο ως παράνομη για διαδικαστικούς λόγους».

«Η εκπαιδευτική πολιτική του ΥΠΑΙΘ βασίζεται σε μεθοδεύσεις, εκφοβισμό, δικαστικές προσφυγές και δυστυχώς, παραπληροφόρηση. Οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες και την αδιανόητη – αυταρχική τακτική του», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η οποία, καταληκτικά, καλεί «όλους και όλες στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΟΙΕΛΕ) αύριο Παρασκευή 15/10/2021 στις 18.00 στη Βουλή».