Αλλαγή της πρακτικής στο θέμα της διάθεσης δελτίων στάθμευσης ΑμεΑ επήλθε έπειτα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος είχε δεχθεί αναφορά που έθετε το ζήτημα της μη χορήγησης δελτίου στάθμευσης σε άτομα με αναπηρία, που είναι κάτοχοι οχημάτων και δεν έχουν ταξινομηθεί ως «αναπηρικά».

Κατά τη διάρκεια διερεύνησης της αναφοράς, η Αρχή απέστειλε επιστολές στο τότε υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προτείνοντας ρυθμίσεις για μία αποτελεσματικότερη προστασία των ατόμων με αναπηρία. Ως κριτήριο για τη χορήγηση του δελτίου στάθμευσης σημείωνε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ιδιότητα του αναπήρου και όχι η αγορά του αυτοκινήτου ως αναπηρικού.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συνηγόρου του Πολίτη με το Τμήμα Συντονισμού Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρίες του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η ανεξάρτητη Αρχή ενημερώθηκε για την τελική εισήγηση της ομάδας εργασίας προς την ηγεσία τού εν λόγω υπουργείου σχετικά με την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στις υποδομές και το δομημένο περιβάλλον.

Η συνεργασία του Συνηγόρου του Πολίτη με την αρμόδια υπηρεσία συνέβαλε στην αλλαγή πρακτικής για το θέμα της διάθεσης δελτίων στάθμευσης ΑΜΕΑ, με αποτέλεσμα την έκδοση εγγράφου που συμπληρώνει τη διευκρινιστική εγκύκλιο με αρ. πρ. 844/12.7.2007, η οποία εκδόθηκε ως συνέχεια του ΠΔ 241/2005 (ΦΕΚ Α’ 290