Πανελλαδική κινητοποίηση στους δρόμους της Αθήνας πραγματοποίησαν την Παρασκευή (8/10) συνταξιούχοι.

Το ραντεβού δόθηκε στις 11:30 την Παρασκευή (8/10) στην πλατεία Κλαυθμώνος και από εκεί οι συνταξιούχοι ξεκίνησαν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με απόφαση της Ομοσπονδίας τους ΠΑΣΣΕΑΤ και σε αυτή συμμετέχουν μέλη πολλών ενώσεων (Δημοσίου – OAEE – ΙΚΑ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ Δικηγόρων – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ).

Πορεία συνταξιούχων

Στα κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης των συνταξιούχων περιλαμβάνονται οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, η δημιουργία δημόσιων δομών οίκων ευγηρίας, η απόδοση των αναδρομικών σε όλους χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, καθώς και η αύξηση της κατώτατης σύνταξης στα 600 ευρώ.

Στη συγκέντρωση εκπροσωπήθηκαν πανελλήνιοι σύλλογοι και ενώσεις συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, μηχανικών, δικηγόρων, εκπαιδευτικών, Σωμάτων Ασφαλείας, αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και άλλοι.

Κατά τη διάρκεια της πορείας που έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Αστυνομία στην πορεία

Παρότι ήταν προγραμματισμένες αρκετές ομιλίες, οι καιρικές συνθήκες «επέτρεψαν» να πραγματοποιηθεί μόνο μία, από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δήμο Κουμπούρη.

«Δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας. Μπορεί ο καιρός να μη μας κάνει το χατίρι, αλλά δεν υποχωρούμε από τις αγωνιστικές να δίνουμε τη μάχη. Χιλιάδες συνταξιούχοι βροντοφωνάζουν: Θα διεκδικήσουμε σύμφωνα με τις πραγματικές μας ανάγκες και όχι με τα ψίχουλα που μας πετάνε. Οι αυξήσεις των τιμών αφαιρούν ένα σημαντικό μέρος από τις ήδη πενιχρές συντάξεις. Με συνέπεια, θα παλέψουμε μαζί με το εργατικό κίνημα, για εμάς, για τα παιδιά μας, τη μία γενιά που έρχεται να ζήσει σε χειρότερες συνθήκες από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά όπως μετέδωσε το Αθηναίκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα ο Κουμπούρης επανέλαβε τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, που συνοψίζονται και στη σχετική ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα: «Επιστροφή όλων των αναδρομικών χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ουσιαστικά μέτρα για ενίσχυση της Υγείας, κατώτατη σύνταξη 600 ευρώ, κατάργηση της “εισφοράς αλληλεγγύης”, απόδοση του 0,5% του προϋπολογισμού που έχει νομοθετηθεί, όπως και της 13ης και 14ης σύνταξης, να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη κατανάλωσης, να σταματήσουν η φοροληστεία και οι πλειστηριασμοί».

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbeast

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος