Στην πορεία του κορονοϊού εστίασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Πέμπτης (9/9) τονίζοντας πως θα έχουμε έναν καλό Σεπτέμβριο με περίπου 2.000-2.500 κρούσματα προς το τέλος του.

«Προς το τέλος του μηνός αναμένεται καθοδική πορεία στους αριθμούς των διασωληνωμένων και των θανάτων, αλλά μετά θα φανεί το αποτύπωμα της κινητικότητας λόγω του ανοίγματος των σχολείων. Από αυτό εξαρτάται η πορεία» εξήγησε ο καθηγητής.

«Γύρω στις 20-25 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα πρώτα δεδομένα για να μπορεί να γίνει μια πρόβλεψη για τον Οκτώβριο» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τζανάκης: Το «παράδοξο» του Ηρακλείου – Τα μίνι lockdown είναι μια καλή λύση

Ο Νίκος Τζανάκης χαρακτήρισε «παράδοξο» το γεγονός της λήψης περιοριστικών μέτρων στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τη μορφή μίνι lockdown.

«Πρόκειται για την καλύτερη περιφερειακή ενότητα της Κρήτης από πλευράς επιδημιολογικού φορτίου, με καλύτερη επιδημιολογική εικόνα, μάλιστα, και από το μέσο όρο όλης της Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας «το Ηράκλειο έχει αυτή τη στιγμή μίνι lockdown, ενώ στους γύρω νομούς έχουν αρθεί τα μέτρα».

«Το παράδοξο είναι ότι αυτό το μέτρο πάρθηκε, χωρίς καμία λογική, επειδή οι ΜΕΘ του Ηρακλείου είναι πιεσμένες. Όμως, οι ΜΕΘ του Ηρακλείου δέχονται ασθενείς από τους υπόλοιπους νομούς. Δεν μπορείς να κλείσεις το νομό που δέχεται στις ΜΕΘ του ασθενείς από άλλους νομούς» ανέφερε και ξεκαθάρισε πως τα μίνι lockdown είναι μια καλή λύση, καθώς έχουν πολύ μικρή επίδραση στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου και είναι πιο στοχευμένα. 

Τζανάκης για άνοιγμα σχολείων: Εξαιτίας της μετάλλαξης Delta δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ότι επαρκούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Εστιάζοντας στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τζανάκης είπε πως εξαιτίας της μετάλλαξης Delta δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ότι επαρκούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

«Οι γονείς πρέπει να φερθούν υπεύθυνα και να κάνουν τα τεστ στα παιδιά τους» υπογράμμισε.

Αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου 300-350 μη εμβολιασμένους διασωληνωμένους στα νοσοκομεία και 25-30 εμβολιασμένους, κάτι που δείχνει την επίδραση τους εμβολιασμού, δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας επισημαίνοντας ότι αν είχαμε εμβολιαστεί πλήρως θα είχαμε περίπου 50 διασωληνωμένους μόνο. 

«Το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόσηση και τη διασωλήνωση. Όσο περνάει ο καιρός πέφτει η αποτελεσματικότητά του ως προς τη μόλυνση, όμως δεν εξουδετερώνεται πλήρως», διευκρίνισε.

Συγκεκριμένα, είπε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν 5 φορές λιγότερη πιθανότητα να νοσήσουν από ό,τι οι ανεμβολίαστοι.

Τι είπε για τα πλαστά πιστοποιητικά

Κλείνοντας ο Νίκος Τζανάκης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών και τεστ και όσους ανεμβολίαστους προσπαθούν να βρουν μέσω γιατρών, πολλές φορές δωροδοκώντας ή ακόμα και απειλώντας τους λέγοντας ότι πρόκειται για μειοψηφία.

«Όσοι ψάχνουν πλαστά πιστοποιητικά ή εξαπολύουν απειλές προς τους γιατρούς είναι μια μικρή μειοψηφία, επαγγέλλονται ή αυτοπροσδιορίζονται ως χριστιανοί, αλλά είναι μια θλιβερή μειοψηφία απάνθρωπη και αντικοινωνική» επεσήμανε.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.