Τελευταία μέρα σήμερα του λαϊκού προσκυνήματος στη σορό του Μίκη Θεοδωράκη, που θα ταξιδέψει στην Κρήτη, το νησί που θα γίνει η τελευταία κατοικία του μεγάλου συνθέτη. Το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα διαρκέσει έως τις 14:00.

Σήμερα θα μιλήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η σορός του θα φτάσει αύριο Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου στις 7:30 στο λιμάνι της Σούδας. Θα γίνει αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων όπου στη συνέχεια θα συνοδευτεί πεζή στη Μητρόπολη Χανίων και θα τεθεί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι σε λαϊκό προσκήνυμα. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί με αυτοκινητοπομπή η σορός στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στον Γαλατά όπου θα τελεστεί εξόδιος ακολουθία στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά την ολοκλήρωση της ακολουθίας θα συνοδευτεί πεζή η σορός στο κοιμητήριο του Γαλατά για να γίνει η ταφή.

Ηακτοπλοϊκή εταιρεία «Μινωικές Γραμμές», συμμετέχοντας στο πανελλήνιο πένθος για την απώλεια του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, προσφέρει έκπτωση 50% για το Σεπτέμβριο στα εισιτήρια των επιβατών που θα θελήσουν να ταξιδέψουν στη γραμμή των Χανίων με το «Κύδων Παλάς», προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη.

Μίκης Θεοδωράκης: Σπρωξιές και βρισιές έξω από το παρεκκλήσι

Χθες Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου υπήρξε ξανά κοσμοσυρροή στη Μητρόπολη από πολίτες που ήθελαν να αποχαιρετίσουν τον εμβληματικό συνθέτη.

Μάλιστα υπήρξε και ένταση ανάμεσα στον κόσμο και τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 19:00 προβλεπόταν να ολοκληρωθεί το λαϊκό προσκύνημα και ο κόσμος αντέδρασε, καθώς περίμενε για ώρες να πει το τελευταίο αντίο. Συγκεντρωμένοι πέρασαν τα κάγκελα και τα σχοινιά που είχαν τοποθετηθεί, με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους κρατήσουν σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από το παρεκκλήσι όπου βρισκόταν η σορός.

Ανάμεσα σε όσους έσπευσαν να πουν χθες αντίο στον Έλληνα δημιουργό ήταν και διάσημοι τραγουδιστές και τραγουδοποιοί όπως ο Γιώργος Νταλάρας, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Νίκος Πορτοκάλογλου.

Τον αποχαιρέτησαν επίσης οι Βασίλης Βασιλικός και Κώστας Γαβράς. Ο Μίκης Θεοδωράκης συνέθεσε τη μουσική για την ταινία «Ζ» του Κώστα Γαβρά, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού με θέμα τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ανάμεσα σε όσους θέλησαν να του πουν ένα αντίο ήταν και ο εγγονός του Άγγελος, ο οποίος έφτασε στη Μητρόπολη με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στο χέρι. O εγγονός του Μίκη Θεοδωράκη και μικρός γιος της Μαργαρίτας, Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης, είχε αναφερθεί πρόσφατα στο ζήτημα που είχε προκύψει με την ταφή του μουσικοσυνθέτη με ανάρτησή του στο Facebook, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Παππού μου μην ανησυχείς, η Κρήτη μας σε περιμένει, με όλη την αγαπημένη σου οικογένεια θα είσαι εκεί».