Σε κλίμα συγκίνησης και με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζει να φτάνει ο κόσμος στη Μητρόπολη για να πει το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη.

Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών που θέλουν να αποχαιρετίσουν τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη, οι οποίοι εκφράζουν το σεβασμό τους προς το πρόσωπό του και μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον μεγάλο δημιουργό.

«Μεγάλη λύπη για όλους τους Έλληνες, ακόμα και για τους νέους, ειδικά για όσους τον ακούγαμε», αναφέρει ο 18χρονος Πέτρος προσθέτοντας: «Μακάρι να μπορούν να ξαναβγούν τέτοιοι άνθρωποι. Πραγματικά κινητοποίησε μια ολόκληρη γενιά. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μια ολόκληρη Ελλάδα».

«Ήταν ένας μεγάλος δημιουργός και ένας καλός άνθρωπος. Είναι τιμή μας που είμαστε εδώ. Ήρθαμε να τον αποχαιρετίσουμε στο τελευταίο του ταξίδι», δήλωσε φανερά συγκινημένη η κ. Σοφία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτηρίστηκε ως «μεγάλος πολιτιστικός, πολιτικός και μουσικός ηγέτης της Ελλάδας», «ο μεγαλύτερος Έλληνας και αγωνιστής», καθώς και «μια μυθική φιγούρα», όπως επισήμανε η νεαρή Ελένη και συμπλήρωσε: «Εμείς οι νεότεροι νομίζαμε ότι δεν θα πεθάνει ποτέ. Μελοποίησε ποίηση και μας έβαλε να την χορέψουμε, που αυτό είναι εξόχως ελληνικό. Έχουν τραγουδήσει οι πάντες τα τραγούδια του».

Για την κληρονομιά που άφησε πίσω του ο μουσικοσυνθέτης, ο κ. Γιάννης τονίζει: «Δεν υπάρχει σύγκριση. Θα μεταβιβάζουμε αιωνίως την ιστορία και το έργο του. Θα ακούμε τα τραγούδια του μέχρι να πεθάνουμε τόσο εμείς όσο και οι επόμενες γενιές».

Ο Μίκης Θεοδωράκης ενέπνευσε με το έργο του τον ελληνικό λαό. «Όλα αυτά που έχει πει είναι ανεξάντλητα. Η ζωή του ήταν μυθιστορηματική», αναφέρει η κ. Μαρία προσθέτοντας ότι «τράβηξε πολλά βασανιστήρια, πολέμησε για την ελευθερία, ανέδειξε την Ελλάδα διεθνώς με τα τραγούδια του. Τι άλλο να κάνει ο άνθρωπος;».

«Τιμούμε τον τελευταίο μεγάλο Έλληνα. Αν υπήρχαν άλλα δέκα άτομα σαν τον Μίκη Θεοδωράκη, θα ήταν τελείως διαφορετική η Ελλάδα», είπε ο κ. Θεόδωρος επισημαίνοντας το μεγαλείο του καλλιτέχνη.

Άλλοι είπαν «αντίο» στον μεγάλο μουσικό δίχως πολλούς χαρακτηρισμούς αφού «τα έχει πει όλα ο Μίκης. Ήρθαμε να τον αποχαιρετήσουμε».

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Μίκης Θεοδωράκης: Κλειστές υπηρεσίες στα Χανιά την Πέμπτη σε ένδειξη πένθους

Στο μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, οι υπηρεσίες του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Νομικών του Προσώπων όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η απόφαση για το κλείσιμο των υπηρεσιών λήφθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και εφαρμόζεται ως ένδειξη πένθους για την απώλεια του καταξιωμένου παγκοσμίως, Χανιώτη μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, κατά την ημέρα τέλεσης της νεκρώσιμης ακολουθίας στα Χανιά.