Συνεχίζεται και σήμερα το λαϊκό προσκύνημα στον Μίκυ Θεοδωράκη στη Μητρόπολη, με την τελετή αποχωρισμού να έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου στις 15:00. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί με πλοίο στα Χανιά και την Πέμπτη στις 13:00 θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία στην εκκλησία του Γαλατά Χανίων. Θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, κάτι που ήταν η τελευταία του επιθυμία

Σήμερα το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει στις 10:00 και θα διαρκέσει έως τις 19:00 και αύριο από τις 10:00 ως τις 14:00.

Μίκης Θεοδωράκης: Λαϊκό προσκύνημα με τραγούδια

Χθες το απόγευμα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών υπομονετικά με ένα λουλούδι στα χέρια, περιμένοντας την άφιξη της σορού του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το λαϊκό προσκύνημα είχε ξεκινήσει με τραγούδια του. Η σορός έπρεπε να είχε φτάσει από τις 15:00 το μεσημέρι και η καθυστέρηση φαίνεται να οφείλεται στις συνεννοήσεις ανάμεσα στα γραφεία τελετών.

Έξω από το παρεκκλήσι της Μητρόπολης ο Γερμανός διευθυντής χορωδίας Χένινγκ Τσίρoγκ και συνεργάτης του Μίκη από το Τίμπιγκεν, με την κιθάρα του και σε άψογα ελληνικά οργάνωσε ένα αυθόρμητο πρόγραμμα, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο.

Μέσα στο παρεκκλήσι βρισκόταν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Νταλάρας και η σύζυγος του, Άννα Νταλάρα.

Από νωρίς, απλός κόσμος, Έλληνες και τουρίστες διαφόρων ηλικιών, συγκεντρώθηκαν γύρω από τη Μητρόπολη περιμένοντας να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο συνθέτη και μαχητή των λαϊκών αγώνων.

Το συμβολαιογραφικό έγγραφο του 2020 και όσα αναφέρει για την τελευταία του επιθυμία

Τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη σχετικά με τον τόπο ενταφιασμού του και τους εκτελεστές της αποτυπώθηκαν στις 16 Ιανουαρίου του 2020 σε συμβολαιογραφικό έγγραφο.

Μέσω του συμβολαιογραφικού αυτού εγγράφου, ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε συγκεκριμένες εντολές για όσα επιθυμούσε να γίνουν μετά το θάνατό του. Το έγγραφο αποτελεί και κεντρικό αποδεικτικό στοιχείο της δίκης ασφαλιστικών μέτρων που έγινε χθες το πρωί σχετικά με τον ενταφιασμό του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, με την απόφαση να αναμένεται σήμερα.

Όπως προκύπτει από το έγγραφο, η τελευταία του επιθυμία είναι «να ενταφιαστεί στο κοιμητήριο Γαλατά Χανίων όπου έχουν ήδη ενταφιαστεί η προαποβιώσαντες γονείς του και ο αδερφός του και όπου του έχει παραχωρηθεί ήδη για τον ίδιο και την σύζυγό του εφόσον το επιθυμεί, από το Δήμο Νέας Κυδωνίας, τάφος προς το σκοπό αυτό.

Ο εν λόγω τάφος έχει ήδη κατασκευαστεί από το φίλο του αρχιτέκτονα Μάνο Περάκη, με φροντίδες του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και απόλυτα σύμφωνα με τις οδηγίες του και έχει ήδη αποπερατωθεί».

Όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δήλωσε ότι «επιθυμεί να μεταφερθεί η σορός του στα Χανιά με πλοίο και όχι με άλλο μεταφορικό μέσο». Την ίδια στιγμή, όριζε ως εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του τους φίλους και συνεργάτες του Γιώργο Αγοραστάκη και Ειρήνη Παρμενίδου, «προκειμένου, ενεργώντας είτε από κοινού είτε ο καθένας απ’ αυτούς χωριστά, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ενώπιον οιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας προς εκπλήρωση της ανωτέρω επιθυμίας του και δήλωσης επιλογής του τόπου ενταφιασμό του».

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ορίσει συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες μετά το θάνατο του δίνοντας εντολή να υπάρξει συνεργασία των εκτελεστών της τελευταίας του επιθυμίας με αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει ρητώς ότι για λόγους αντικειμενικούς μόνον οι δύο εκτελεστές έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με διαφορετικό γραφείο των γιατρών.