Για τους παράγοντες που οδήγησαν στην επέκταση της φωτιάς και το μεγάλο χρονικό διάστημα που αυτή καίει στα Βίλια μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε παρακολουθούσε την πυρκαγιά στην περιοχή όλες τις μέρες που εξελισσόταν το φαινόμενο.

«Είχαμε να κάνουμε με παρθένο δάσος όπου δεν είχε γίνει καμία ενεργεία ή έργα ώστε να μειωθεί η προέλαση της πυρκαγιάς πχ δεν είχαν γίνει αντιπυρικές ζώνες ή δασικοί δρόμοι κλπ. έπαιξαν ρολό και άλλοι παράγοντες όπως η μορφολογία του εδάφους -πολυποίκιλη μορφολογία και με την καύσιμη ύλη συνέβαλαν στο ολοκαύτωμα. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα» ανέφερε.

Σχετικά με τον μεγαλύτερο φόβο που υπάρχει από τον φθινόπωρο, σε σχέση με τις καταστροφές που έχουν γίνει από τις πυρκαγιές και τι ενέργειες πρέπει να γίνουν για την διαχείριση της κατάστασης ο κ. Λέκκας είπε:

«Η αγωνία όλων είναι οι πλημμύρες και για να γίνουν μελέτες και μεγάλα παραγωγικά έργα. που είναι αμφίβολο αν μειώνουν το πλημμυρικό κίνδυνο. χρειαζόμαστε μια πενταετία, ενώ είναι πολύ δύσκολα και πολυδάπανα. Σε πολύ συγκεκριμένα σημεία του υδρογραφικού δικτύου που βγαίνουν μετά από πολύπλοκη έρευνα μπορούμε να κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις που θα έχουν σκοπό την ανάκαμψη της ροής του νερού στα πάνω τμήματα, έργα που έχουν να κάνουν είτε με τους κορμούς δέντρων είτε φράγματα ή άλλα εμπόδια που μπορούν να μπουν κατά μήκος του δικτύου ώστε να μειώσουν το πλημμυρικό ρεύμα» επισήμανε.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε ότι το σημαντικό στοιχείο που υπάρχει στην εν λόγω περίπτωση των Βιλίων, σε αντίθεση με τις πυρκαγιές της Εύβοιας, Ρόδου, Πελοποννήσου και των Θρακομακεδονων, είναι ότι το υδρογραφικό δίκτυο είναι πολύ μακρύ και μέχρι να φτάσει σε περιοχές όπως Ελευσίνα, Νέα Πέραμο και Μέγαρα το όποιο πλημμυρικό κύμα αναπτύσσεται σιγά σιγά και μειώνεται καθώς φτάνει στους οικιστικούς χώρους.