Σε εξέλιξη βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση για τη διάσωση των επιβατών μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε ένα από τα γκαράζ του πλοίου «Νorman Αtlantic», ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

Πενήντα έξι επιβάτες, από τους συνολικά 411, έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής από παραπλέοντα πλοία και ελικόπτερα της ιταλικής ακτοφυλακής. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή, 47 επιβάτες παρελήφθησαν απο το φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», 1 απο το φορτηγό πλοίο «Aby Jeanette» και 8 απο ιταλικά ελικόπτερα τους οποίους μετέφεραν στο Λέτσε.

Η επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση όλων των επιβαινόντων (478 επιβάτες – πλήρωμα) του πλοίου Νorman Αtlantic έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί, ενώ στο σημείο βρίσκονται ήδη 8 παραπλέοντα πλοία μεταξύ των οποίων το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο “cruise europa” και ιταλικό ρυμουλκό.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες αφού πνέουν άνεμοι εντάσεως έως και 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, ενώ τέσσερα άτομα που επέβαιναν σε ναυαγοσωστικό βαρελάκι του «Νorman Αtlantic» που είχε παρασυρθεί απο τους ισχυρούς ανέμους εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν απο παραπλέον πλοίο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΝΕΚ ΑΕ που είναι η ναυλώτρια εταιρεία του «Νorman Αtlantic» το πλοίο ανήκει στην ιταλική “VISEMAR di Navigazione S.R.l.” και εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.

Στο μεταξύ, εντολή να επιστρέψει στην Πάτρα πήρε το 16μελές πλήρωμα του πυροσβεστικού σκάφος «Σκούρτης», το οποίο είχε αποπλεύσει στις 9.15 το πρωί από το λιμάνι με κατεύθυνση την Αδριατική θάλασσα, ώστε να συνδράμει στις προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς, στο επιβατικό πλοίο «Norman Atlantic». Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντολή για την επιστροφή του σκάφους δόθηκε, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Ιόνιο πέλαγος και την Αδριατική θάλασσα.

Στο μεταξύ, στο Λιμεναρχείο της Ηγουμενίτσας βρίσκεται από το πρωί ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς από τον λιμενάρχη και τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής. Ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι είναι σε ετοιμότητα νοσοκομεία και ΕΚΑΒ Φιλιατών και Ιωαννίνων