Την έντονη ανησυχία του αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας εξέφρασε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης την Πέμπτη (15/7) ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα φτάσουμε τις 6.400 κρούσματα» είπε στο Mega τονίζοντας πως ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα τον χειμώνα.

«Κάνοντας πολύ μεγάλο αριθμό τεστ, υπολογίζουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε εύκολα στα 6.400 κρούσματα μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο και το τι θα γίνει από εκεί και πέρα θα εξαρτηθεί από αυτό που κάνουμε τώρα» πρόσθεσε.

«Τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον Σεπτέμβρη»

«Αν δεν πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί τα πράγματα θα είναι δύσκολα τον Σεπτέμβρη, γιατί θα βρεθούν ανοχύρωτοι μπροστά σε πολύ μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Delta, και άρα θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων.

Παρά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των διασωληνωμένων και των αναγκών για ΜΕΘ είναι χαμηλός, αν φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, όσο και αν είναι μικρή η πιθανότητα σοβαρής νόσησης για έναν νέο οργανισμό, κάποιοι θα νοσήσουν.

Στατιστικά ισχύει αυτό. Είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά είναι ικανό να γεμίσει τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αν πάμε σε πολύ υψηλά κρούσματα», σημείωσε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Υποχρέωση όλων μας να προστατευτούμε προληπτικά, πριν φτάσουμε στα περιοριστικά μέτρα»

Μιλώντας για το τι πρέπει να κάνουμε, πέραν του εμβολισμού έτσι ώστε να ανακόψουμε τον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας είπε: «Ένας τρόπος που σκεφτόμαστε είναι ένα ευέλικτο αλλά πολύ ενεργό σύστημα επιτήρησης, δηλαδή τεστ. Τα self tests έχουν μειωθεί πολύ την τελευταία περίοδο. Θα πρέπει με ένα μηχανισμό πιο ευέλικτο να αφουγκραζόμαστε με τα υπολογιστικά εργαλεία την αυξητική τάση πριν τα κρούσματα αυξηθούν. Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΟΔΥ θα μπορεί να κάνει στοχευμένα τεστ σε περιοχές που έχουν αυξητική τάση. Ακόμα, θα πρέπει κάποιος που πηγαίνει σε ένα τουριστικό θέρετρο να του γίνεται εντός μιας εβδομάδας ένα μοριακό ή ένα rapid test».

«Είναι κρίσιμο γιατί σε αυτό το διάστημα αναπτύσσεται το ιικό φορτίο. Πριν φτάσουμε στα περιοριστικά μέτρα, νομίζω ότι είναι υποχρέωση όλων μας να προστατευτούμε προληπτικά» επεσήμανε.

Εστιάζοντας στο πώς θα μπορούσαν να πεισθούν οι νέοι, αλλά και γενικότερα όλοι οι πολίτες που φοβούνται μακροχρόνιες παρενέργειες των εμβολίων, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι «Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στα εμβόλια έχουν αναπτυχθεί εδώ και 10 χρόνια. Τα μοντέλα που τρέχουμε εμείς, είχαν αναπτυχθεί από μελέτες 10-15 ετών. Ήταν έτοιμα για άλλες εφαρμογές, και το ίδιο έγινε με τα εμβόλια. Έγιναν γρήγορα οι κλινικές μελέτες, καθώς με μεγάλο ρίσκο των εταιριών έγιναν παράλληλα τα τρία στάδια των κλινικών ερευνών, που αν κάτι πήγαινε στραβά θα έχαναν δισεκατομμύρια».

«Αυτό που είναι σημαντικό, είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε την καλύτερη κλινική μελέτη που υπάρχει. Χρησιμοποιούμε τα εμβόλια αυτά σε εκατοντάδες εκατομμύρια πληθυσμού, και έχουμε ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό παρενεργειών, που είναι λογικό να υπάρχουν σε κάθε φάρμακο», πρόσθεσε.

«Το σημαντικότερο που θα μπορούσα να πω στα νέα παιδιά είναι ότι τα εμβόλια είναι ο πιο ασφαλής και άμεσος τρόπος για να μπορέσουμε να φιλήσουμε την κοπέλα μας, αλλά και τη γιαγιά μας. Αυτή είναι η ουσία. Για να μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς περιορισμούς» δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Τον χειμώνα αν κάποιος φτερνιστεί σε ένα δωμάτιο και φύγει και μπω εγώ, οι πιθανότητες να κολλήσω είναι πολύ μεγάλες»

Αναφερόμενος στον επερχόμενο χειμώνα και το τι μπορεί να μας φέρει από επιδημιολογικής πλευράς, ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε: «Μπορεί να μας περιμένει κάτι πολύ δύσκολο αν δεν εμβολιαστούμε. Μπορεί να είναι κάτι μέτριο, που επίσης θα είναι δύσκολο, επειδή θα αλλάξει ο καιρός και θα είμαστε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους. Το καλοκαίρι μας προστατεύει γιατί δεν επηρεαζόμαστε τόσο από τα σωματίδια στον αέρα.

Τον χειμώνα αν κάποιος φτερνιστεί σε ένα δωμάτιο και φύγει και μπω εγώ, οι πιθανότητες να κολλήσω είναι πολύ μεγάλες, ενώ δεν είναι κανείς εκεί. Όταν θα είμαστε σε κλειστούς χώρους, οι πιθανότητες να νοσήσουμε είναι πολύ μεγάλες».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.