Συνεχίζεται η αποβίβαση των μεταναστών από το πλοίο «Baris» που έχει αγκυροβολήσει περίπου ένα μίλι ανοικτά του κόλπου της Ιεράπετρας, ρυμουλκούμενο από τη φρεγάτα «Ύδρα» μετά τον εντοπισμό του την Τρίτη να πλέει ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, 30 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Κρήτης.

Το πρωί, από την Ιεράπετρα αναχώρησε το περιπολικό σκάφος του Λιμεναρχείου με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Σεραφείμ Τσόκα και περίπου 15 γιατρούς προκειμένου να προσεγγίσουν το δουλεμπορικό πλοίο στο όποιο επέβαιναν στοιβαγμένοι στα αμπάρια του περισσότεροι από 700 παράτυποι μετανάστες, μεταξύ των οποίων περίπου 100 παιδιά.

Αφού έγινε στη συνέχεια ο υγειονομικός έλεγχος και διαπιστώθηκε ότι δεν έχει παρουσιάσει κάποιο ύποπτο κρούσμα του ιού Έμπολα δόθηκε το «πράσινο φως» για την αποβίβασή τους.

Στο μεταξύ, κάποιοι από τους μετανάστες αρνούνται να κατέβουν από το πλοίο «Baris», ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία, ενώ κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μετέβη στο πλοίο με μεταφραστή, προκειμένου να τους πείσει να αποβιβαστούν στην Ιεράπετρα.

Την ίδια ώρα, στα τέσσερα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου που βρίσκονται σε επιφυλακή έχουν ετοιμασθεί 110 κρεβάτια.

Σε ετοιμότητα επίσης βρίσκονται, εκτός των υγειονομικών μονάδων του νομού Λασιθίου και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων του Ηρακλείου, Πανεπιστημιακού και Βενιζελείου και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, υπό την καθοδήγηση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, είναι σε ετοιμότητα και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους εθελοντές για την υγειονομική υποστήριξη των μεταναστών.

Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στην Ιεράπετρα και μεταφέρονται στο κλειστό γυμναστήριο απολυμαίνονται άμεσα και προωθούνται για τη φιλοξενία τους ενώ γίνονται εμβολιασμοί σε παιδιά για πολιομυελίτιδα.

Επίσης, μια ακόμη έγκυος γυναίκα μετά την αποβίβασή της, μεταφέρθηκε σήμερα στο νοσοκομείο, καθώς και κάποια παιδιά που έχουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Εξάλλου, η έγκυος γυναίκα που μεταφέρθηκε χθες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο εξακολουθεί να νοσηλεύεται και είναι καλά στην υγεία της.

Η όλη επιχείρηση διάσωσης χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρη και η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας που έχει επιχειρηθεί στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Ιεράπετρας, Ανδρέα Μαμαντόπουλο.