«Να ενδυναμώσουν, μέσω των συνδικάτων, τις παρεμβάσεις τους για την πρόληψη φαινομένων βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων» καλεί τους εργαζόμενους η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

«Δυστυχώς» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «το έλλειμμα ουσιαστικής μέριμνας και διαρκούς επαγρύπνησης της Πολιτείας για τη βία κατά των γυναικών αποδεικνύεται καθημερινά από την ολοένα και μεγαλύτερη διάσταση που έχει αποκτήσει η κακοποίηση των γυναικών, με το φαινόμενο να παραμένει αόρατο για τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, λόγω των μειωμένων καταγγελιών».

«Στην Ελλάδα, η βία των ασκούμενων πολιτικών, το ασταθές και επιθετικό περιβάλλον στην εργασία, η αιφνιδιαστική αφαίρεση δικαιωμάτων και η απειλή της αβεβαιότητας και της ανεργίας, εμπεδώνουν τα στερεότυπα του κοινωνικού ρόλου των δύο φύλων και ανατροφοδοτούν τα ήδη υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών» υποστηρίζει η Συνομοσπονδία.

Σύμφωνα με τελευταία έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα έχουν πέσει θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με θύτη τον σύντροφο τους, ενώ παγκοσμίως υπολογίζονται σε 62 εκατομμύρια. Το 33% αυτών των γυναικών διαμένουν σε κράτος μέλος της ΕΕ.