Μια νέα θεωρία για το ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη έχει έρθει στο προσκήνιο, που υποστηρίζει την πιθανότητα ύπαρξης ενός κρυφού τάφου που βρίσκεται κάτω από αυτόν που έχει ήδη βρεθεί!

Αφορμή για την θεώρηση αυτή, είναι ο ταπεινός χαρακτήρας του σημείου που βρίσκεται το φέρετρο του νεκρού και έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα υπόλοιπα εντυπωσιακά ευρήματα του τύμβου, τις Σφίγγες, τις Καρυάτιδες, το ψηφιδωτό της Αρπαγής της Περσεφόνης και την πλούσια μαρμάρινη διακόσμηση.

Μάλιστα, η θεωρία συνδέεται με την πιθανότητα ο χώρος της Αμφίπολης να είναι μνημείο προγενέστερης εποχής.

Όπως κρίνουν οι αρχαιολόγοι, από τη γεωγραφία του σημείου και την αρχιτεκτονική του τάφου, είναι δυνατόν να υπάρχει και δεύτερος τάφος, θαμμένος σε απόσταση πέντε με οκτώ μέτρα βαθύτερα από εκεί όπου βρέθηκε ο πρώτος και περίπου στο ίδιο σημείο, από πλευράς γεωγραφικών συντεταγμένων.

Ωστόσο, αν όντως η κύρια ταφή του σημείου αφορά άλλον νεκρό, αυτό δεν είναι δουλειά των αρχαιολόγων να το ανακαλύψουν σε πρώτο στάδιο, αλλά την απάντηση θα δώσει η γεωφυσική διασκόπηση του λόφου.

Οι αρχαιολόγοι, βέβαια, θα προτείνουν εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες για να «ακτινογραφηθεί» ο τύμβος κάτω από το σημείο του φερέτρου, ώστε να λυθεί αυτή η βασική απορία.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.