Κλιμάκιο ευρωπαίων τελωνειακών και εισαγγελέων μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες για την υπόθεση με το κύκλωμα που παρασκεύαζε και διακινούσε λαθραία τσιγάρα από εργοστάσιο της Χαλκιδικής, καθώς φορτία με τσιγάρα που παρασκευάστηκαν στο εν λόγω εργοστάσιο εντοπίστηκαν σε τέσσερις ακόμη χώρες, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία.

Στη δικογραφία που σχηματίστηκε και αφορά τους 20 συλληφθέντες οι οποίοι εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ και την υποδιεύθυνση οικονομικών εγκλημάτων της Ασφάλειας στο παράνομο εργοστάσιο της Νέας Φώκαιας αναφέρεται ότι σε έξι ευρωπαϊκές χώρες κατασχέθηκαν 23 φορτία. Από τις κατασχέσεις αυτές εκτιμήθηκε ότι η ζημία του δημοσίου έφτασε τα 5.213.562 ευρώ.

Τα 23 φορτία αφορούσαν τσιγάρα συγκεκριμένης εταιρείας (Philip Morris), εκπρόσωποι της οποίας από την πρώτη στιγμή ζήτησαν να ταυτοποιηθεί η μηχανή παρασκευής που άφηνε συγκεκριμένο σημάδι (αποτύπωμα) στο ασημόχαρτο που τοποθετούνταν στο εσωτερικό κάθε πακέτου.

Μετά τις συλλήψεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, οι έρευνες συνεχίστηκαν, ειδικά από την πλευρά των γερμανικών τελωνειακών αρχών, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αυτή τη φορά ταυτοποιήθηκε το συγκεκριμένο αποτύπωμα και σε λαθραία τσιγάρα που έφεραν ετικέτες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών. «Αυτό σημαίνει πως οι κατηγορίες γίνονται βαρύτερες και τα πρόστιμα σε βάρος των υπαιτίων αυξάνονται», σημείωναν δικαστικές πηγές που ενημερώθηκαν για την αποστολή των στοιχείων.

Το κλιμάκιο των Ευρωπαίων αποτελείται από δύο γερμανούς τελωνειακούς, τον εισαγγελέα του Ανόβερου, καθώς από εκεί ξεκίνησε η έρευνα για το δίκτυο της Χαλκιδικής, και ένα μέλος της OLAF. Σύμφωνα με τα όσα προγραμματίστηκαν, θα γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και με δικαστές και εισαγγελείς που χειρίστηκαν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το κλιμάκιο να επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου που κάηκε, για να πιστοποιηθεί το αποτύπωμα της κατεστραμμένης μηχανής από την οποία παρασκευάστηκαν μεγάλες ποσότητες τσιγάρων, αλλά και το νέο εργοστάσιο, προκειμένου να εξεταστούν τα νέα μηχανήματα που είχαν εγκαταστήσει τα μέλη του κυκλώματος.

Μέλη του ΣΔΟΕ θεωρούν πως οι έρευνες για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας πρέπει να επεκταθούν και στη γειτονική Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, πρόσωπα από τη γειτονική χώρα αποτελούν σημαντικό κρίκο του κυκλώματος, παρότι δεν έχουν κατηγορηθεί. Ειδικότερα, προκύπτει πως τα μηχανήματα με τα οποία στήθηκε το νέο εργοστάσιο που βρέθηκε στη Νέα Φώκαια τα μέλη του κυκλώματος τα είχαν προμηθευτεί από τη Βουλγαρία, ενώ και μεγάλες ποσότητες καπνού και υλικών, όπως χαρτί, έφτασαν στη Χαλκιδική από τη γειτονική χώρα. Οι επιφυλάξεις των Ελλήνων ως προς το σκέλος της συνεργασίας με τους Βούλγαρους έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο διαπλοκής τελωνειακών με μέλη κυκλωμάτων.

Πηγή: www.makthes.gr