Με πρωταρχικό μέλημα ένα ασφαλές και ελεύθερο καλοκαίρι η κυβέρνηση κινητοποιεί κάθε μέσο για να τονώσει το τουριστικό ρεύμα και με την επίσπευση του μαζικού εμβολιασμού να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας που θα επιτρέψει στους πολίτες να ζήσουν με λιγότερους περιορισμούς χωρίς όμως να εγκαταλείπουν τις μάσκες και τις κοινωνικές αποστάσεις.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έτσι, από σήμερα 1η Ιουνίου η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των ευρωπαϊκών χωρών που θα εφαρμόσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό covid, το ψηφιακό αυτό εργαλείο που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να μετακινούνται με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς με την επίδειξή του στις αρχές θα αίρονται οι ισχύοντες περιορισμοί, δίνοντας τη δυνατότητα στις αρχές των ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Πώς θα εκδίδεται

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να λάβουν το πιστοποιητικό θα μπορούν να το εκδώσουν είτε ψηφιακά είτε να εκτυπώσουν. Μέσα από το gov.gr θα επιλέξουν τον τομέα Υγεία και Πρόνοια και έπειτα θα δουν την επιλογή «Κορωνοϊός COVID -19». Στην λίστα με τις διάφορες βεβαιώσεις είτε εμβολιασμού κατά της πανδημίας, αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου κ.ά. θα προστεθεί και η επιλογή για έκδοση του πράσινου πιστοποιητικού. Εκεί θα ζητηθεί να δοθούν οι κωδικοί taxisnet και ο ΑΜΚΑ.

Τι θα βεβαιώνει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID αποτελεί την ψηφιακή απόδειξη ότι ένα πρόσωπο:

  • έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 με οποιοδήποτε εμβόλιο από εκείνα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από την ΕΕ ή
  • έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή
  • έχει αναρρώσει από τη νόσο COVID-19

Κομισιόν: Κανένας ταξιδιωτικός περιορισμός για τους εμβολιασθέντες

Κανένας περαιτέρω περιορισμός (τεστ, περίοδο καραντίνα) δεν πρέπει να επιβάλλεται σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή σε άτομα με αποδεικτικό ανάρρωσης από την Covid-19 που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε., σύμφωνα με την εισήγηση της Κομισιόν για τη νέα σύσταση σχετικά με την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης.

Η Επιτροπή εισηγείται να μην επιβάλλεται υποχρέωση τεστ σε ταξιδιώτες από «πράσινες» περιοχές, ούτε σε παιδιά κάτω των 6 ετών. Για όσους ταξιδεύουν από «πορτοκαλί» ή «κόκκινες» περιοχές, θα αρκούν αρνητικά τεστ (72 ωρών για τα PCR, 48 ωρών για rapid αντιγόνου). Για τις κόκκινες περιοχές θα μπορεί να επιβάλλεται και περίοδος καραντίνας σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι ή δεν έχουν αναρρώσει από την ασθένεια. Τέλος, θα συνεχίσουν να αποθαρρύνονται οι μετακινήσεις από τις «βαθυκόκκινες» περιοχές. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, να υιοθετήσουν μία πιο χαλαρή προσέγγιση, π.χ. επιτρέποντας αφίξεις χωρίς τεστ για άτομα που έχουν κάνει μόνο την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Πρωταθλήτρια εμβολιασμών η Κύθνος

Εν τω μεταξύ, με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται το πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του νησιωτικού πληθυσμού, με τους κατοίκους της Κύθνου να αποτελούν πρότυπο, καθώς έχουν εμβολιαστεί κατά 93% με τουλάχιστον μια δόση και το 79% να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Η καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη εντοπίζεται στη Σύρο όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι αυξήθηκαν από το 12% στο 30%. Αντίθετα η χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη εντοπίζεται στα νησιά της Σάμου, της Νάξου, της Κεφαλονιάς, της Ζακύνθου και της Καλύμνου.

Έρχονται νέα ραντεβού για την ομάδα 18-29 ετών

Στο δρόμο που χάραξαν οι 40ρηδες και οι 30ρηδες, οι νέοι ηλικίας 18-29 έκαναν νέο «ρεκόρ», καθώς λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για την δική τους ηλικιακή ομάδα σχεδόν εξάντλησαν κάθε διαθέσιμο ραντεβού εμβολιασμού, ξεκινώντας από την προσεχή Δευτέρα στις 7 Ιουνίου. Λόγω της μεγάλης αυτής ανταπόκρισης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα και νέα ραντεβού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καθώς εντός των επομένων 24ώρων αναμένονται καινούργιες παραλαβές εμβολίων της Johnson & Johnson.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα και ανάλογα με τις παραδόσεις των σκευασμάτων των άλλων εταιριών, η πλατφόρμα των ραντεβού θα ανοίξει για τους νέους 18-29 για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυτό σημαίνει ότι σύντομα εκτός από Johnson & Johnson, θα είναι διαθέσιμα και τα mRNA εμβόλια, της Pfizer και της Moderna.