«Γενεές δεκατέσσερις» περνάει την Ελλάδα ο καθηγητής πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Jean-Philippe Dedieu, ο οποίος σε άρθρο του στο Al Jazeera χαρακτηρίζει την χώρα ως προπύργιο του ρατσισμού στην Ευρώπη και μάλιστα με την ανοχή του ελληνικού κράτους.

Το άρθρο ξεκινάει με δυο ρατσιστικές επιθέσεις δύο περιστατικά (η πρώτη στο κέντρο της Αθήνας με θύμα έναν Πακιστανό και η δεύτερη στον Πειραιά με θύμα έναν Ιρανό)! Στη συνέχεια του άρθρου ο καθηγητής τονίζει πως η Ελλάδα δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αντιμετωπίζει την ενίσχυση της ακροδεξιάς, αλλά σημειώνεται πως η βαθιά ύφεση, η τρομερή φτώχεια, η μαζική ανεργία και οι πολιτικές λιτότητας έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα προηγμένο εργαστήριο θεσμοθετημένου ρατσισμού στην Ευρώπη.

«Η όποια μείωση στα κρούσματα βίας κατά μεταναστών έχει αποδοθεί στις ποινικές διώξεις κατά στελεχών της Χρυσής Αυγής και τη φυλάκισή τους, αλλά όπως σημειώνεται αυτή η εικόνα είναι παραπλανητική, καθώς στις τελευταίες ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή κέρδισε το 9,4% των ψηφοφόρων, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο καθηγητής πανεπιστημίου οι ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν διεισδύσει στους κρατικούς θεσμούς» αναφέρει ο Jean-Philippe Dedieu.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως η αστυνομία φαίνεται να είναι στην πρώτη γραμμή υποστήριξης του ρατσισμού στην Ελλάδα και επικαλείται μαρτυρίες προσφύγων, οι οποίοι κατηγορούν τους αστυνομικούς για αυθαίρετες ακινητοποιήσεις, ενοχλητικές αναζητήσεις και φυλετικές δυσφημίσεις ενώ στο άρθρο υπάρχει και αναφορά στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα της αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Ξένιος Δίας» τονίζοντας πως η αστυνομία ασχολείται με «παράνομη δραστηριότητα» για λογαριασμό της Χρυσής Αυγής.

Στη συνέχεια ο αρθογράφος στρέφει τα «πυρά» του και κατά του δικαστικού συστήματος που όπως σημειώνει επίσης έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει την ξενοφοβία και μάλιστα κάποιες φορές βοηθούν τις ακροδεξιές αιτίες. Συγκεκριμένα αναφέρει την περίπτωση του δικαστηρίου της Πάτρας που αθώωσε τους ιδιοκτήτες χωραφιών που πυροβόλησαν τους εργάτες του Μπαγκλαντές, στη γνωστή για εμάς υπόθεση των “ματωμένων φραουλοχώραφων” στη Μανωλάδα.

Το άρθρο επικαλείται έκθεση της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Human Rights First στην οποία αναφέρεται πως οι φυλετικές διακρίσεις στην Ελλάδα έχουν την ανοχή της Βουλής και της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά και μετά από τόσους μήνες, μόλις τον Σεπτέμβριο ψήφισαν το αντιραστιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο επισημαίνεται πως υπάρχουν κραυγαλέες τρύπες στην εκτέλεση.