Ξεκινά σήμερα η Μεγάλη Εβδομάδα με αλλαγές στα μέτρα του lockdown, επέκταση στην υποχρεωτική χρήση των self test στους εργαζόμενους των δημοσίων υπηρεσιών αλλά και αυστηρά μπλόκα στις εθνικές οδούς για όσους επιχειρήσουν να ταξιδέψουν εκτός νομού χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η αγορά αρχίζει να «ανεβάζει ρυθμούς», καθώς οι έμποροι τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα επιχειρούν με προσφορές να προσελκύσουν τους πελάτες, προκειμένου να κάνουν τις πασχαλινές αγορές τους. Παράλληλα, από σήμερα και όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα η κυκλοφορία θα επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00. Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6 όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο.

Αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων

Σε εγρήγορση βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να αποτρέψουν φαινόμενα που θα ανακόψουν τη διασπορά του ιού. Μπλόκα έχουν στηθεί σε διόδια, εθνικές οδούς και τις κεντρικές αρτηρίες, ενώ έχουν επιστρατευτεί ακόμα και drones και ελικόπτερα για να υπάρχει ζωντανή εικόνα από τους δρόμους. Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα αυτό που θα εξετάζουν θα είναι αν τηρούνται οι κανόνες για το click in shop, οι αποστάσεις κι αν οι καταναλωτές φορούν μάσκες. Μεγάλη έμφαση θα δοθεί στους εμπορικούς δρόμους κυρίως του κέντρου, στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τα malls της Αττικής.

Στη «φάκα» τα κορονοπάρτι

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν τα κορονοπάρτι, τα οποία εξελίσσονται σε υγειονομικές βόμβες. Για το λόγο αυτό εφαρμόζεται το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις πλατείες, ενώ η έγκαιρη αστυνόμευση σε κομβικά σημεία και η «σάρωση» στα social media για ραντεβού που κλείνονται έχουν αποδώσει καρπούς.

Τα self tests επεκτείνονται στο Δημόσιο

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό μία φορά την εβδομάδα σε υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία. Η δήλωση αποτελέσματος πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr με την συμπλήρωση του ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου «Δήλωση Αποτελέσματος Διαγνωστικού Ελέγχου για Covid-19».

Οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα θα λειτουργήσουν ως εξής:

Ανοιχτές θα είναι φέτος για τους πιστούς και οι εκκλησίες για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, θα ισχύουν ωστόσο τα εξής περιοριστικά μέτρα.

  • Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.