Η Έλενα Ράπτη Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης συμμετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς, με θέμα: «Πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης». Ο Δήμος Καλαμαριάς υπέγραψε «Σύμφωνο Συνεργασίας» με το τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Βουλευτής ως συντονίστρια της καμπάνιας στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί μπορεί να διακρίνει το «καλό» από το «κακό μυστικό». Τόνισε, ότι η μυστικότητα αποτελεί την τακτική που εφαρμόζουν συνήθως όσοι διαπράττουν το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Ως εκ τούτου, οι δράστες για να διατηρήσουν κρυφή τη παρενόχληση, ζητούν από το παιδί να τη κρατήσει μυστική. Έτσι, το παιδί δεν αποκαλύπτει κάτι και ο δράστης συνεχίζει την κακοποιητική συμπεριφορά. 

Επίσης, η Βουλευτής έδωσε έμφαση στο ότι είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε στο παιδί, ότι όποιο μυστικό τους δημιουργεί άγχος, αμηχανία ή στεναχώρια δε θεωρείται «καλό» και δε θα πρέπει να το κρατούν μέσα τους, αλλά θα πρέπει να το πουν σε κάποιον ενήλικα που εμπιστεύονται.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση στο facebook