Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα στο ευρωδικαστήριο για την μη προκήρυξη διαγωνισμού σχετικά με τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων δικαιοδοσίας της 1ης ΔΥΠΕ Αττικής.

Η Επιτροπή έλαβε από εταιρία καταγγελία που αφορά την πρόσκληση από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να συμμετάσχει σε διαγωνισμό με διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγουμένη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, σχετικά με τη διαχείριση των επικινδύνων ιατρικών αποβλήτων αμιγώς μολυσματικού χαρακτήρα (ΕΙΑ-ΜΧ) των Φορέων Υγείας που ανήκουν στην δικαιοδοσία της 1ης Δ.Υ.Π.Ε. Αττικής.

Σύμφωνα με την οδηγία 2004/18/ΕΚ, περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, προμηθειών και υπηρεσιών, η διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού, επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Εκτιμώντας ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις καμίας από τις προβλεπόμενες στην οδηγία εξαιρέσεις, η Επιτροπή αποφάσισε να ασκήσει προσφυγή ζητώντας να διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα, με το να προσφύγει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διαγωνισμού, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας 2004/18.

Πηγή: greenbusiness.gr