Η αμυντική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ ενισχύεται. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα (16/04) την υπογραφή της αμυντικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος, στην Καλαμάτα.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής της ΓΔΑΕΕ, αντιπτέραρχος (ε.α.) Θεόδωρος Λάγιος -κατόπιν εξουσιοδότησης από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο- και o διευθυντής Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), ταξίαρχος ε.α. Γιαΐρ Κουλάς (Yair Kulas).

Στην τελετή παρέστησαν ο ακόλουθος Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ στην Ελλάδα, σμήναρχος Γιόσι Πίντο (Υossi Pinto), o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Elbit Systems», Μπεζχάλελ (Μπούτζι) Μαχλίς (Benhalel [Butzi] Machlis), καθώς και ισραηλινή αντιπροσωπεία.

«Η συμφωνία δίνει οριστική λύση στο χρονίζον πρόβλημα της εκπαιδεύσεως των Ικάρων της Πολεμικής Αεροπορίας με ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών μέσων, ενώ παράλληλα ενδυναμώνει ουσιαστικά τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος και Ισραήλ», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.