Με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων της πολιτικής αεροπορίας, της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο διεθνή αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο πλαίσιο ευρείας άσκησης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης .

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε ατύχημα με αεροσκάφος κατά τη διαδικασία στάθμευσης. Το αεροσκάφος της Olympic Air εκτέλεσε τακτική πτήση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα, με 80 επιβαίνοντες. Μετά την προσγείωση έλαβε οδηγίες τροχοδρόμησης προκειμένου να σταθμεύσει στο προκαθορισμένο σημείο (Α33). Ενώ το αεροσκάφος έμπαινε στη θέση στάθμευσης, μία σκάλα εξυπηρέτησης αεροσκάφους το εμβόλισε στην πτέρυγα και την άτρακτο από τη δεξιά πλευρά και στη συνέχεια η σκάλα κατευθύνθηκε με ανεξέλεγκτη πορεία προς το χώρο προσωρινής στάθμευσης επίγειου εξοπλισμού όπου και συγκρούστηκε με τα οχήματα και το προσωπικό που ανέμεναν προς εξυπηρέτηση της πτήσης.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, λόγω της σύγκρουσης προκλήθηκε διαρροή και μεγάλη κηλίδα καυσίμου και ο πιλότος προχώρησε σε εκκένωση του αεροσκάφους.

Η κατάληξη της κλίμακας στο χώρο προσωρινής στάθμευσης προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων ατόμων, τον τραυματισμό άλλων τριών και υλικές ζημιές.

Όταν η πυροσβεστική έφτασε στο σημείο, διαπίστωσε εκτεταμένη κηλίδα κάτω από την κατεστραμμένη δεξιά πτέρυγα. Η κλίση του εδάφους στο σημείο είχε σαν αποτέλεσμα να διαρρεύσει καύσιμο κάτω από την άτρακτο. Οι επιβάτες εγκατέλειψαν άμεσα το αεροσκάφος. Στο μεταξύ, στο χώρο προσωρινής στάθμευσης επίγειου εξοπλισμού, εντοπίστηκαν άλλοι επτά τραυματίες, οι οποίοι κείτονταν στο έδαφος ανάμεσα σε συντρίμμια και ταυτόχρονα η κηλίδα που δημιουργήθηκε από τα κατεστραμμένα GSE συνεχώς εξαπλώνεται.

Εκτός από τους τέσσερις νεκρούς, έξι άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και 17 ελαφρά.

Μην ξεχνάτε, όλα τα παραπάνω ήταν απλά το σενάριο της άσκησης που έγινε σήμερα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».