Η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές των νοσοκομείων και των γιατρών, που κάνουν λόγο για εφημερίες που θυμίζουν πόλεμο. Κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα και στην εικόνα που ανέβασε στο Facebook η αναισθησιολόγος Κωνσταντίνα Ρουμάνα, όπου ασθενοφόρα σχηματίζουν ουρά στην είσοδο του νοσοκομείου. «Γενική εφημερία… Ώρα 20.30… Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει…» έγραψε χαρακτηριστικά.

Γενική εφημερία… Ώρα 20.30… Άλλες φορές με το σούρουπο η ροή περιστατικών φθίνει…😢

Posted by Constantina Romana on Sunday, March 21, 2021

Ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία

«Ήταν εφιαλτική εφημερία για ακόμα μια φορά. Λειτουργούμε σε καθεστώς πολέμου» δήλωσε στο MEGA» ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος στον «Ευαγγελισμό».

Σύμφωνα με τον ίδιο στην εφημερία που ολοκληρώνεται υπήρξαν 110 εισαγωγές non covid περιστατικών και 65 covid, οι ΜΕΘ και οι ΜΑΦ του νοσοκομείου είναι γεμάτες, ενώ 6-7 διασηλωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ. «Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη. Είδατε τις φωτογραφίες με τα ΕΚΑΒ που γίνονται τρένο για να διακομίσουν περιστατικά» υπογραμμίζει.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια που οι ασθενείς δεν χωράνε και διακομίζονται σε άλλα, εξήγησε ο καρδιολόγος και αναφέρθηκε στο ζήτημα της επίταξης ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών κλινικών.

«Ο Ευαγγελισμός όπως και άλλα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου. Πολλές κλίνες έγιναν covid και άλλαξε ο ρόλος που επιτελούσαν προ της πανδημίας. Πιο επίκαιρο από ποτέ να μπουν στο παιχνίδι και τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία. Είναι κρίμα να βλέπουμε ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι σε ορόφους εκτός ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν νοσοκομεία με πλήρως επανδρωμένες μονάδες, με γιατρούς υψηλού επιπέδου, που θα μπορέσουν να έχουν φροντίδα που τους αξίζει. Θα έχουν πολύ καλύτερη εντός της ΜΕΘ, εκεί πρέπει να είναι ένα διασωληνωμένο περιστατικό» τόνισε.

Ξέσπασε «εμφύλιος» στους γιατρούς

Την ίδια ώρα για σήμερα μετατίθενται οι τελικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να συνδράμουν στη μάχη που δίνουν οι γιατροί του ΕΣΥ στα νοσοκομεία.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη των εκπροσώπων των Επιστημονικών Εταιριών Παθολογίας, Γενικής Ιατρικής, Πνευμονολογίας και Αναισθησιολογίας, σήμερα το πρωί στις 10:00, με θέμα την περαιτέρω ενσωμάτωση των ιδιωτών ιατρών στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Στον αντίποδα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) διαφοροποιήθηκε από τον ΙΣΑ και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «αδιέξοδο», για «προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού», για κινήσεις «χωρίς σχέδιο», ενώ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό.