Η κυβέρνηση θέλει να χαλαρώσει το lockdown, όμως οι λοιμωξιολόγοι έβαλαν για λίγο… φρένο στις ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται την Παρασκευή.

Οι ειδικοί θα συνεδρίαζαν το πρωί της Τετάρτης (17/3), όμως αποφάσισαν να την αναβάλλουν θέλοντας να δουν και να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα για να να δώσουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνησης.

Έτσι, λοιπόν, οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν την επιδημιολογική κατάσταση (κρούσματα, διασωληνωμένοι, πίεση στα νοσοκομεία) ολόκληρης της χώρας με τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι και την Παρασκευή. Στη συνέχεια η κυβέρνηση με βάση τα όσα έχουν αποφασίσει ειδικοί θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα του lockdown.

Αλλαγή στον κωδικό 6

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές στον κωδικό 6, καθώς θα επιτρέπεται στους πολίτες να χρησιμοποιούν και το αυτοκίνητό τους και να μετακινούνται σε άλλους δήμους ελεύθερα εντός νομού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα η χρήση του κωδικού 6 αφορούσε μετακινήσεις εντός δήμου μόνιμης κατοικίας με τα πόδια ή με ποδήλατο και εναλλακτικά σε απόσταση μέχρι 2 χιλιομέτρων.

Τα σενάρια για λιανεμπόριο, σχολεία και η συζήτηση για την εστίαση

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Ήδη συζητείται η σταδιακή επανέναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων, ενώ σημαντικό «όπλο» θεωρείται και ο νέος 5ψήφιος αριθμός, το 13032 για τα ψώνια, καθώς με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, θα δώσει το δυνατότητα στους πολίτες να κάνουν τις αγορές τους με ασφάλεια και στους εμπόρους να μειώσουν – κατά το δυνατόν- τις οικονομικές απώλειες των τελευταίων μηνών.

Τα σενάρια που εξετάζονται:

  • Επαναφορά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 9 το βράδυ, από 7 που ισχύει μέχρι τώρα.
  • Άνοιγμα κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.
  • Άνοιγμα εμπορικών καταστημάτων μία εβδομάδα μετά, δηλαδή 29 Μαρτίου
  • Αρχές Απριλίου σταδιακή επιστροφή στα θρανία

Συζήτηση θα γίνει και για την εστίαση (πιθανό άνοιγμα μέσα Απριλίου), προς το παρόν μόνο για τους εξωτερικούς χώρους και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.