Αναποτελεσματικό θεωρεί το lockdown ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθώς παρά τους περιορισμούς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πολύ μεγάλος (χθες 10 Μαρτίου καταγράφηκαν 2.633 κρούσματα)

«Είχαμε πει ότι ο χειμώνας θα είναι η τελευταία δύσκολη φάση. Είπαμε να κάνουμε ένα πιο σκληρό lockdown και ζητήσαμε από τον κόσμο να το τηρήσει. Δεν έχει, όμως, την αποτελεσματικότητα που θέλαμε» είπε μιλώνυας στον ΣΚΑΪ.

Μάλιστα ο κ. Βασιλακόπουλος είχε και μία πρόταση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. «Πολύ σύντομα, σε δύο βδομάδες από τώρα, να ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις. Όχι τα μεγάλα μαγαζιά, ούτε τα εμπορικά κέντρα. Στα μικρά μαγαζιά δε μπορεί να υπάρξει συνωστισμός» πρότεινε.

Τα σχολεία είπε ότι πρέπει να ανοίξουν σε δεύτερη φάση.

Ο καθηγητής διευκρίνισε ότι είναι περισσότερες οι πιθανότητες να κολλήσουμε στο σπίτι φίλων μας, που θα βγάλουμε τη μάσκα, παρά σε μαγαζί που και εμείς και ο πωλητής φοράμε μάσκα.

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ότι στις αρχές Απριλίου είναι ένα ρεαλιστικό χρονικό διάστημα για να εκτονωθεί η κατάσταση. «Είναι τόσο μεγάλη η διασπορά και τόσο πλημμελής η εφαρμογή των μέτρων, που δε μπορούμε να έχουμε γρήγορη αποκλιμάκωση» επισήμανε.

«Δεν ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα. Δε μπορώ να πάω 2 χλμ. από το σπίτι μου, μπορώ όμως να πάω σε διαδήλωση. Αντί να μειώσουμε το πρόβλημα το εντείνουμε κάθε μέρα με μια διαδήλωση» ανέφερε για τις συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών.

Άλλο πρόβλημα που σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος είναι ότι «υπάρχει ακόμα ποσοστό Ελλήνων που δεν εμβολιάζεται. Το 40% των ανθρώπων άνω των 80 ετών ενώ έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστεί δεν το έχει κάνει».