Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 22/2 880 κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι νέοι θάνατοι φτάνουν τους 24. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι 346.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 43 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.399 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (67,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1,93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Εβδομάδα αποφάσεων για το lockdown: Τα σενάρια για το πότε θα ανοίξουν καταστήματα και σχολεία

Με προσεκτικά βήματα θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αντιλαμβανόμενη ότι οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και οι επιχειρηματίες έχουν χάσει τον… ύπνο τους.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη, διότι η επιδημιολογική εικόνα που θα προκύψει όσο εξελίσσεται, θα κρίνει και τον εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown στην Αττική ή θα αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν και πάλι τα μέτρα. Πάντως και χθες, η Αθήνα κατέγραψε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων (437), πίεση συνεχίζουν να δέχονται οι ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 326 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν 25 νέοι θάνατοι. Δεδομένου ότι το ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο της Αττικής παραμένει υψηλό και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το θετικό είναι ότι εξελίσσονται οι εμβολιασμοί, οι οποίοι έφτασαν τους 700.000, με 468.000 πολίτες να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και 226.635 να έχουν πραγματοποιήσει και την 2η δόση, δίνοντας στην Ελλάδα την 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους.

Εβδομάδα συσκέψεων

Συνεχείς αναμένεται να είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αυτή την εβδομάδα με κυρίαρχο θέμα την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το βαθμό απόδοσης των μέτρων.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τον «οδικό χάρτη» για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο οποίος κινείται σε δύο άξονεςλιανεμπόριο και σχολεία. Ενδεχόμενη σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και μείωση του ιικού φορτίου στις «κόκκινες» περιοχές θα δώσουν το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση ορισμένων δραστηριοτήτων. Πάντως, για τα σχολεία στο τραπέζι έχει πέσει εισήγηση άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στις 8 Μαρτίου και σε δεύτερο χρόνο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Νέος κωδικός για τα εμπορικά καταστήματα

Παράλληλα, ορισμένες αλλαγές και έναν νέο κωδικό σκέφτεται να βάλει η κυβέρνηση στο SMS 13033 για τις μετακινήσεις, ειδικά για τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα- όταν ανοίξουν- κάτι που φαίνεται να προγραμματίζεται για τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η δημιουργία ενός νέου SMS για τα ψώνια με click away, το οποίο όμως θα έχει περιορισμούς. Οι πολίτες δηλαδή θα στέλνουν τον κωδικό στο νέο αριθμό, που θα είναι παρόμοιος με το 13033, και θα παίρνουν έγκριση μόνο μία φορά την ημέρα και με χρονικό περιορισμό.

Μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός νομού

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια, όπως όλα δείχνουν, η άρση του μέτρου αυτού θα καθυστερήσει, καθώς όπως λένε οι ειδικοί, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.