«Δεν υπήρχε περίπτωση να μην μεταλλαχθεί ο ιός. Δεν είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει η βρετανική (μετάλλαξη), ακόμα και στη Βρετανία υπήρχε στη συνέχεια αύξηση του αρχικού στελέχους. Και στην Πορτογαλία υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, δεν έχει να κάνει μόνο με το μεταλλαγμένο στέλεχος, που είναι μεγάλο σε ποσοστό βέβαια το 30%».

Αυτό είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

«Το τρίτο κύμα μπορεί να συμβεί και χωρίς τη μετάλλαξη. Έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους, καιρός, συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους συρροές, μέτρα, τήρηση μέτρων κλπ» είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, υπάρχουν δεδομένα για το νοτιοαφρικανικό στέλεχος ότι τα αντισώματα σε άρρωστους που προϋπήρχαν από προηγούμενες νοσήσεις που δόθηκαν in vitro (στο εργαστήριο) δεν μπορούσαν σε 50% να αδρανοποιήσουν το συγκεκριμένο στέλεχος, αρά τίθεται ένα θέμα με τα μονοκλωνικά αντισώματα που έχουν συγκεκριμένη στόχευση να τα δώσουμε να μην πιάσει το δεύτερο ιό.

«Η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή»

Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε όπως είμαστε, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι καλά, με συνέχιση της αυξητικής τάσης, φυσικά θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα» ξεκαθάρισε και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να πορευτούμε σε ισορροπημένη διαδικασία, άλλα η πιθανότητα για μαζική παρέμβαση είναι ορατή».

«Χρειάζεται άμεση εμβολιαστική κάλυψη για να εξαφανίσουμε τη διασπορά, δεν έχουμε δεδομένα ότι τα εμβόλια δεν καλύπτουν το νοτιοαφρικανικό στέλεχος. Αν υπάρχει πρόβλημα με την κάλυψη οι εταιρείες μπορεί να κάνουν στόχευση στο μεταλλαγμένο κομμάτι του ιού και να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και για τη μετάλλαξη» εξήγησε.

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε εμφατικά ότι δεν υπάρχει κανένα δεδομένο στη βιβλιογραφία για χορήγηση τρίτης δόσης.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, τα μέτρα προστασίας και περιορισμού είναι τα ίδια με ή χωρίς αυτά τα στελέχη, αυξημένα βέβαια.

«Κάποιος που μπορεί να έχει αντισώματα για ένα συγκεκριμένο στέλεχος να μην μπορεί να αντιμετωπίσει το επόμενο που μπορεί να διαφέρει, αυτό δημιουργεί πρόβλημα να επαναμολύνει. Τα δυο mRNA εμβόλια καλύπτουν το βρετανικό στέλεχος όπως φαίνεται. Για τα άλλα στελέχη όταν δεν καλύπτουν ελαττώνεται η δυνατότητα κάλυψης κατά ένα ποσοστό… Το εμβόλιο της γρίπης καλύπτει κάποιες εποχές 25% άλλες εποχές που καλύπτει 60 με 70%, τα ποσοστά 90 – 95% στα οποία ακούμε και έχει συνηθίσει ο κόσμος είναι εξωπραγματικά. Το 50% δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμα, θα δοθούν» σημείωσε.