Τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θέμης Μπαλασόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης τάχθηκαν υπέρ της αξιολόγησης των εργαζομένων των ΟΤΑ αλλά με στόχους και κριτήρια. Αυτό τόνισαν μιλώντας στην ημερίδα ενημέρωσης των νεοεκλεγέντων αιρετών που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

«Αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα που είναι η αξιολόγηση. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της αξιολόγησης που θα έχει στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες» τόνισε ο κ. Μπαλασόπουλος. Παράλληλα απηύθυνε πρόταση στην ΚΕΔΕ να εξουσιοδοτήσει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είτε κάποιον άλλο επίσημο φορέα ώστε, σε συνεργασία μαζί της, να προετοιμάσουν πρόταση για αξιολόγηση που θα υπηρετεί όλα τα παραπάνω. «Αλλιώς φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση σήμερα, που συζητείται η προσφυγή κατά των κινητοποιήσεων, προετοιμάζει νέες δεξαμενές υπό διαθεσιμότητα και απόλυση εργαζομένων» πρόσθεσε.

Την τοποθέτηση Μπαλασόπουλου χαιρέτισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς αξιολόγηση, όμως αυτή πρέπει να γίνεται με κριτήρια προκαθορισμένα, με στόχους και όχι υπό την πίεση των πραγμάτων και με μια λογική ποσόστωσης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα με σχετική επιστολή προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Χαρακτήρισε, άλλωστε, θετική την έγγραφη δέσμευση του υπουργού ότι η διαδικασία της αξιολόγησης δεν συνδέεται με κινητικότητα, διαθεσιμότητα, απολύσεις και μισθολογικές μειώσεις και ότι γίνεται προσπάθεια για το σχεδιασμό ενός πάγιου συστήματος αξιολόγησης που να μην αμφισβητείται από κανέναν.

«Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να προσδιοριστεί το πρόγραμμα αξιολόγησης, να συμφωνηθούν με τα υπουργεία και την ΠΟΕ-ΟΤΑ τα κριτήρια και ο τρόπος, ώστε να προκύψει ένα οριστικό σύστημα αξιολόγησης, καλύτερο, που θα προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες» είπε ο κ. Ασκούνης και τόνισε ότι η ΚΕΔΕ απευθύνθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της ΠΟΕ – ΟΤΑ.