Η απόφαση του υπουργείου Υγείας για πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την περασμένη Τρίτη, προκαλεί αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει το μέτρο «αντιεπιστημονικό και αυθαίρετο» και επισημαίνει ότι «με κριτήρια αμιγώς λογιστικά, καταδικάζονται να μην έχουν πρόσβαση στην αγωγή τους, χιλιάδες ασθενείς, και ειδικά χρόνιοι πάσχοντες».

Σύμφωνα με την απόφαση, το πλαφόν διαμορφώνεται ανά ειδικότητα, ανά αριθμό ασθενών, ανάλογα με τον μήνα του έτους και τη γεωγραφική περιοχή όπου γίνεται η συνταγογράφηση, ενώ έχει προκύψει από στατιστική επεξεργασία των δεδομένων συνταγογράφησης του έτους 2013.

Επίσης ελήφθη υπόψη και η προοπτική απεικόνιση της διαμόρφωσης του στόχου συνταγογράφησης για το έτος 2014, με βάση τη διαθεσιμότητα φαρμάκων δραστικών ουσιών, οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας, εντός κάθε θεραπευτικής κατηγορίας. Στην ίδια απόφαση καθορίζονται τα κατώτατα όρια συνταγογράφησης γενοσήμων.

Στην απόφαση εξαιρείται των ορίων η συνταγογράφηση που αφορά χρόνιους νεφροπαθείς τελικού σταδίου, καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικούς και πάσχοντες από κυστική ίνωση. Επίσης, επαναλαμβάνεται η υποχρέωση των φαρμακοποιών να γνωστοποιούν στον ασφαλισμένο, κατά την εκτέλεση της συνταγής, τα γενόσημα φάρμακα με τη χαμηλότερη τιμή και το ποσοστό συμμετοχής που τους αντιστοιχεί.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι με κριτήρια λογιστικά καταδικάζονται χιλιάδες ασθενείς, «όταν ορίζεται στα 40 ευρώ το πλαφόν για καρδιοπαθείς και διαβητικούς», εκτιμώντας ότι το πλαφόν που προβλέπεται για πολλές κατηγορίες ασθενών υπολείπεται κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της συνταγογράφησης γι’ αυτούς τους ασθενείς.

«Ο ΙΣΑ προσέφυγε από την πρώτη στιγμή κατά της αρχικής υπουργικής απόφασης που έθεσε το μέτρο του “πλαφόν” στη συνταγογράφηση και έχει δικαιωθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Θα πράξει τα δέοντα και σε αυτή την περίπτωση προκειμένου να προασπίσει τη δημόσια Υγεία» καταλήγει η ανακοίνωση του ιατρικού Συλλόγου.