«Το Συμβούλιο της Ευρώπης εκτιμά κάθε προσπάθεια στην Ελλάδα για την καταπολέμηση του σεξισμού και της βίας κατά των γυναικών», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ευρωπαϊκού οργανισμού για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Πάνος Κακαβιάτος.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που είδαν το «φως» της δημοσιότητας στην Ελλάδα, ο κ. Κακαβιάτο υπογραμμίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «χρειάστηκε μεγάλο θάρρος για την πρώην ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, να αποκαλύψει ότι είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, που υπογράφηκε το 2011 και στην οποία η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος, «θέτει συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών», υπενθυμίζει ο κ. Κακαβιάτος.

«Η συγκεκριμένη Σύμβαση βασίζεται στην κατανόηση ότι η βία κατά των γυναικών είναι μια μορφή βίας με βάση το φύλο και αποτελεί υποχρέωση του κράτους να την αντιμετωπίζει σε όλες τις μορφές της και να λαμβάνει μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων και τη δίωξη των δραστών» τονίζει.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης παρακολουθεί τον βαθμό στον οποίο τα κράτη τηρούν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και η ομάδα GREVIO (Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για Δράση ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία) εκδίδει εκθέσεις για κάθε χώρα. Ήδη έχουν δημοσιευτεί εκθέσεις για 17 χώρες, ενώ η πρώτη έκθεση για την Ελλάδα αναμένεται το 2023.

Επιπλέον, στην πιο πρόσφατη σύσταση που υιοθέτησε το 2019 η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και απευθύνεται στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, διατυπώνεται ο πρώτος διεθνώς συμφωνημένος ορισμός του σεξισμού, μια εκδήλωση «ιστορικά άνισων σχέσεων εξουσίας» μεταξύ γυναικών και ανδρών, που οδηγεί σε διακρίσεις και εμποδίζει την πλήρη πρόοδο των γυναικών στην κοινωνία. Στη σύσταση αυτή ο σεξισμός προσδιορίζεται μέσα από ένα ειδικό νομικό μέσο για την αντιμετώπισή του, με πλήρη κατάλογο μέτρων και τομέων όπου εμφανίζεται το φαινόμενο, από τον τομέα της διαφήμισης και των ΜΜΕ μέχρι την απασχόληση, τη Δικαιοσύνη, την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Συνδέεται δε ο σεξισμός με τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και καλούνται τα κράτη να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους και να παρακολουθούν την πρόοδο στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών και να ενημερώνουν την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Τέλος, το κείμενο προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για διαφορετικούς παράγοντες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τη σεξιστική συμπεριφορά, μεταξύ άλλων με νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που καταδικάζουν τον σεξισμό, ορίζουν και ποινικοποιούν τη σεξιστική ρητορική μίσους και παρέχουν κατάλληλα μέτρα για τα θύματα σεξιστικής συμπεριφοράς